Zupa z harissą: pomysł na szybką i pyszną zupę
2021-03-31
łatwy
25 min
4
Harissa, pasta rodem z kuchni tunezyjskiej i libijskiej, może być dodatkiem do zup i mięs, dobrze łączy się z kuskusem, makaronem i grzankami z pieczywa. Z niewielu składników dostępnych prawie w każdej kuchni można zrobić oryginalną zupę - jeśli nadamy jej orientalny smak za pomocą harissy.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka łagodnej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki harissy
- 1/2 bagietki
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obieramy czosnek, rozcieramy go z solą i kminem.
- Mieszamy koncentrat pomidorowy z harissą i papryką, dodając odrobinę wody.
- Rozgrzewamy oliwę, wkładamy czosnek i koncentrat i smażymy, mieszając, około 15 minut.
- Wlewamy wywar, dodajemy miętę. Jajka ubijamy jak na omlet i wlewamy do wrzącej zupy.
- Z bagietki robimy grzanki. Przekładamy je do miseczek, polewamy zupą i od razu podajemy.