Zupa z dyni piżmowej z chrzanem [DETOKS I OCZYSZCZANIE]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Chrzan to naturalny środek bakteriobójczy, oczyszcza zatoki i pomaga zwalczać przeziębienie. Doskonale komponuje się ze słodkawym smakiem dyni, całość dopełnia orzeźwiający smak cytryny i dodatki detoksykacyjne. Taka zupa oczyszcza i regeneruje organizm oraz wspomaga odchudzanie.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg dyni piżmowej (już obranej i pokrojonej w kostkę)
- 2 łyżeczki tartego chrzanu (gotowego lub świeżo startego)
- 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 50 ml dowolnego mleka roślinnego (np. sojowego, migdałowego)
- garść świeżego estragonu
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki ziaren sezamowych
- 1 łyżeczka pestek z dyni
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- szczypta soli morskiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu podsmaż na oliwie dynię ze wszystkich stron, dodaj chrzan, skórkę z cytryny, bulion i gotuj aż dynia będzie miękka.
- Wyjmij łyżką cedzakową połowę kawałków dyni, resztę zmiksuj blenderem, dodaj mleko roślinne, sok z cytryny, kurkumę, siemię lniane, sól, uprażone na suchej patelni ziarna sezamu i dyni. Wymieszaj.
- Wrzuć odłożone wcześniej kostki dyni. Wierzch posyp ziołami.