Zupa z dyni i marchewki: pożywna i łatwa do przygotowania
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Pyszna zupa krem z dyni i marchewki jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Jak ją zrobić? Zobacz najprostszy sposób na taką zupę!
SKŁADNIKI
- 1 dynia około 1,5 kilograma (tyle powinno wystarczyć, nie może być jej za dużo, bo dodamy jeszcze marchewkę!)
- kilka marchewek, około 5-6 większych sztuk
- szczypta imbiru (tylko do smaku!)
- mała cebulka (również poprawi smak i sprawi, że zupa będzie wyraźniejsza i smaczniejsza)
- 1 łyżeczka masła (do zeszklenia cebulki na patelni)
- 1 ząbek czosnku (również tylko do smaku, dlatego nie może być go za dużo, aby nie przyćmił smaku samej dyni, jak i marchewki)
- 1 i 1/4 szklanki śmietany 30 proc.
- sól, pieprz (odrobina, tylko do smaku)
- bulion drobiowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię pokrój na czwórki lub ósemki, pamiętaj żeby usunąć pestki! Pokrojone kawałki połóż na blasze, skrop odrobiną oliwy, posyp solą i pieprzem dla smaku, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz je w piekarniku około 30-40 minut.
- Po 20 minutach sprawdź widelcem, czy dynia jest już miękka. Jeśli będzie wystarczająco miękka, wyjmij ją i ostudź.
- W tym czasie ugotuj marchewki w bulionie drobiowym lub warzywnym.
- Czas na małą cebulkę! Zeszklij ją koniecznie na maśle, dodaj posiekany czosnek oraz imbir. Gdy dynia wystygnie, obierz ją ze skórki.
- Do wydrążonego miąższu dodaj cebulkę z czosnkiem i imbirem oraz marchewki. Na koniec wystarczy wszystko doprawić solą i pieprzem. Jeszcze chwilka i zupa będzie gotowa.
- Teraz zmiksuj dynię i marchewki wszystko na gładką masę. Jeśli krem jest zbyt gęsty dodaj nieco bulionu pozostałego z gotowania marchewek.