Zupa z dyni hokkaido z pieczonym czosnkiem i pomidorową salsą
2021-10-21
łatwy
45 min
5
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Delikatna i słodkawa zupa podana z solidną łyżką pikantnej pomidorowej salsy nabiera wyrazistości i przysłowiowego kopa. To zupa która rozbudza zmysły, rozgrzewa i koi. Bogata, aromatyczna i pyszna, idealna na jesienne dni. Rozpromieni nawet najbardziej ponure popołudnie.
SKŁADNIKI
- Zupa:
- 1 dynia hokkaido
- 1 cebula
- 2 główki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki świeżego oregano
- sól i pieprz
- Salsa:
- 4 duże, dojrzałe pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwone chili
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Przygotować blaszkę do pieczenia, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Główki czosnku przekroić w poprzek na pół. Położyć je na kawałku folii aluminiowej i na blaszce do pieczenia.
- Czosnek polać obficie oliwą i ułożyć na nim gałązki tymianku, zawinąć folię w ścisły pakunek.
- Dynię przekroić na pół, oczyścić z nasion, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce, posmarować oliwą.
- Obok ułożyć również warzywa na salsę: pomidory, paprykę i chili. Wstawić blaszkę do piekarnika.
- Po 25 minutach zdjąć z blaszki pomidory, paprykę i chili, a dynię i czosnek piec jeszcze 25 min w temperaturze 180 st. C.
- Upieczoną paprykę i chili obrać ze skórki i zmiksować z pomidorami i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Przyprawić octem i cukrem, wymieszać.
- W międzyczasie obrać i posiekać cebulę, podsmażać ją w garnku na rozgrzanej oliwie wraz z ziarnami kolendry przez 10 min.
- Do cebuli dodać upieczony i wyciśnięty ze skórki czosnek i pokrojoną i obraną dynię, zalać bulionem, przyprawić i doprowadzić do wrzenia.
- Zupę gotować jeszcze na małym ogniu przez 10 minut, następnie przestudzić, dodać oregano i zblendować lub przetrzeć przez sito.
- Zupę podgrzać, ale już nie gotować. Podawać z dużą łyżką salsy i świeżymi ziołami.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!