Zupa z czerwonej kapusty z sokiem jabłkowym: oryginalny przepis

2020-09-21
Co zrobić z czerwonej kapusty? Przepis na zupę z sokiem jabłkowym
Autor: thinkstockphotos.com Brak pomysłu na czerwoną kapustę? Proponujemy zrobić z niej niebanalną zupę
łatwy
20 min
4

Proponujemy zupę z czerwonej kapusty z sokiem jabłkowym. Doskonały smak i ciekawy kolor to jej znaki rozpoznawcze. Nie wiesz co zrobić z czerwonej kapusty? Przepisy na nią nie są zbyt popularne, ale warto je poznawać i odkrywać!

Składniki

300 g czerwonej kapusty

100 ml soku jabłkowego

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kapustę umyj, usuń głąby, poszatkuj i gotuj w posolonej wodzie przez 20 minut. Odcedź, ale wodę zachowaj.

Ugotowaną kapustę zmiksuj z sokiem jabłkowym, dodaj wodę z gotowania, by zupa była aksamitna. Dopraw do smaku.

Sok jabłkowy możesz zstąpić sokiem gruszkowym. Wtedy zupę warto posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi.