Zupa z czerwonej kapusty z sokiem jabłkowym: oryginalny przepis
2021-03-31
łatwy
20 min
4
Proponujemy zupę z czerwonej kapusty z sokiem jabłkowym. Doskonały smak i ciekawy kolor to jej znaki rozpoznawcze. Nie wiesz co zrobić z czerwonej kapusty? Przepisy na nią nie są zbyt popularne, ale warto je poznawać i odkrywać!
Sok jabłkowy możesz zstąpić sokiem gruszkowym. Wtedy zupę warto posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
SKŁADNIKI
- 300 g czerwonej kapusty
- 100 ml soku jabłkowego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę umyj, usuń głąby, poszatkuj i gotuj w posolonej wodzie przez 20 minut. Odcedź, ale wodę zachowaj.
- Ugotowaną kapustę zmiksuj z sokiem jabłkowym, dodaj wodę z gotowania, by zupa była aksamitna. Dopraw do smaku.