Zupa z buraków - sprawdzony przepis

2021-03-29
MURATOR
buraki.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zupa z buraków z dodatkiem jabłek i gruszek.
łatwy
30 min
4

Krem z buraków ma gęstą i aksamitną konsystencję oraz lekko słodkawy, wykwintny smak. Taka zupa jest smaczna, zdrowa i ma niewiele kalorii. Zachwyci nie tylko domowników, ale też gości.

SKŁADNIKI

  • 50 dag surowych buraków
  • 1 winne jabłko
  • 2 gruszki
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 3 łyżki czerwonego wina
  • 2 cm imbiru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki po wyszorowaniu obieramy ze skóry i ścieramy na grubej tarce.
  • Jabłko i gruszki kroimy na kawałki, oddzielając gniazda nasienne.
  • Buraki, jabłka i gruszki przekładamy do rondla, dodajemy starty imbir, podlewamy kilkoma łyżkami bulionu i dusimy na małym ogniu około 2 godziny, aż będą bardzo miękkie.
  • Miksujemy, dodajemy pozostały bulion i zagotowujemy.
  • W czerwonym winie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i mieszając wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą.
  • Podajemy w bulionówkach z kleksem śmietany na środku.
Beszamel - Buraki
MURATOR