Zupa z buraków - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Krem z buraków ma gęstą i aksamitną konsystencję oraz lekko słodkawy, wykwintny smak. Taka zupa jest smaczna, zdrowa i ma niewiele kalorii. Zachwyci nie tylko domowników, ale też gości.
SKŁADNIKI
- 50 dag surowych buraków
- 1 winne jabłko
- 2 gruszki
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 3 łyżki czerwonego wina
- 2 cm imbiru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki po wyszorowaniu obieramy ze skóry i ścieramy na grubej tarce.
- Jabłko i gruszki kroimy na kawałki, oddzielając gniazda nasienne.
- Buraki, jabłka i gruszki przekładamy do rondla, dodajemy starty imbir, podlewamy kilkoma łyżkami bulionu i dusimy na małym ogniu około 2 godziny, aż będą bardzo miękkie.
- Miksujemy, dodajemy pozostały bulion i zagotowujemy.
- W czerwonym winie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i mieszając wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą.
- Podajemy w bulionówkach z kleksem śmietany na środku.
Beszamel - Buraki