Zupa z buraka z mlekiem kokosowym - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa z buraka z mlekiem kokosowym jest słodkawa i idealnie aksamitna. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 175 kcal.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do 200°C.
- Buraka oczyścić, zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 45 minut, aż będzie miękki. Lekko wystudzić, obrać i pokroić na plasterki.
- Cebulę, czosnek i imbir obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, czosnek, imbir, burakai chwilę podsmażać.
- Dolać wodę, mleko kokosowe, łyżeczkę soli. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
- Zmiksować na gładki krem, dodać przyprawy i sok z cytryny. Podawać z natką