Zupa z boczniaków z makaronem: prosta i sycąca
2021-10-30
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa z boczniaków konsystencją przypomina zupę z kurczaka lub wołowiny, ponieważ kawałki boczniaków w zupie naprawdę wyglądają jak rodzaj mięsa. Szczególnie dzieci nie uwierzą, że to wegetariańska zupa. Jeśli chodzi o smak, jest bogaty i baaardzo dobry dzięki połączeniu wszystkich smaków w garnku. Zupa boczniakowa to idealna porcja sycącego pokarmu na chłodny dzień!
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane drobno
- ½ szklanki pokrojonej marchewki (1 marchewka średniej wielkości)
- ½ szklanki pokrojonych ziemniaków (1 ziemniak)
- 2 szklanki boczniaków, pokrojonych na paseczki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki drobnego makaronu zwykłego lub bezglutenowego lub warzywnego
- 5 i ½ szklanki gorącej wody
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku podgrzej oliwę.
- Smaż cebulę, czosnek i marchewkę do miękkości.
- Dodaj pokrojone ziemniaki. Dobrze wymieszaj i gotuj przez 2 minuty.
- Wrzuć posiekane boczniaki, pietruszkę, sól i pieprz. Smaż na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Wrzucić suchy makaron i wlej gorącą wodę. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Przed podaniem odlej ½ szklanki gorącej zupy. Dodaj do niej śmietanę i wymieszaj. Wlej z powrotem do zupy. Zamieszaj.
- Podawaj z posiekaną świeżą natką pietruszki.
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków