Zupa z boczniaków z makaronem: prosta i sycąca

Zupa z boczniaków z makaronem: prosta i sycąca
Autor: Shutterstock.com Miski gorącej i pysznej zupy z boczniakami i makaronem
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa z boczniaków konsystencją przypomina zupę z kurczaka lub wołowiny, ponieważ kawałki boczniaków w zupie naprawdę wyglądają jak rodzaj mięsa. Szczególnie dzieci nie uwierzą, że to wegetariańska zupa. Jeśli chodzi o smak, jest bogaty i baaardzo dobry dzięki połączeniu wszystkich smaków w garnku. Zupa boczniakowa to idealna porcja sycącego pokarmu na chłodny dzień!

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane drobno
  • ½ szklanki pokrojonej marchewki (1 marchewka średniej wielkości) 
  • ½ szklanki pokrojonych ziemniaków (1 ziemniak) 
  • 2 szklanki boczniaków, pokrojonych na paseczki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki drobnego makaronu zwykłego lub bezglutenowego lub warzywnego
  • 5 i ½ szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku podgrzej oliwę.
  • Smaż cebulę, czosnek i marchewkę do miękkości.
  • Dodaj pokrojone ziemniaki. Dobrze wymieszaj i gotuj przez 2 minuty.
  • Wrzuć posiekane boczniaki, pietruszkę, sól i pieprz. Smaż na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Wrzucić suchy makaron i wlej gorącą wodę. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Przed podaniem odlej ½ szklanki gorącej zupy. Dodaj do niej śmietanę i wymieszaj. Wlej z powrotem do zupy. Zamieszaj. 
  • Podawaj z posiekaną świeżą natką pietruszki.
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej