Zupa warzywna z kurkami: pożywna i pyszna
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Warzywna zupa z kurkami to pyszna zupa o bogatym smaku. Jest też pożywna, bo gotowana na mięsnym wywarze ze skrzydełek kurczaka.
Przepis został wyróżniony w konkursie "Warzywowo"
SKŁADNIKI
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 1 por
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 nieduża pietruszka
- 20 dag kurek (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżka masła
- 3 serki topione (trójkąciki)
- 2 garści makaronu nitka
- natka z pietruszki
- gałązka selera
- koperek
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone skrzydełka wrzuć na wrzątek. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę, marchewkę, pietruszkę i pora w plasterki.
- Kurki wraz z porem podsmażyć na maśle.
- Do wywaru dodaj przygotowane wcześniej warzywa i kurki. Gotuj ok. 25 minut. Następnie dodaj makaron i chwilę go podgotuj.
- Serki topione z niewielką ilością wywaru rozpuść na małym ogniu w oddzielnym naczyniu i dodaj do zupy.
- Przypraw do smaku i dodać drobno posiekane: natkę z pietruszki, z selera i koperek.