Zupa warzywna z kurkami: pożywna i pyszna

2021-03-29
Sylwia Tatara
Zupa warzywna z kurkami: pożywna i pyszna
Autor: Shutterstock Zupa warzywna z kurkami zyskuje na smaku i aromacie
łatwy
45 min
4

Warzywna zupa z kurkami to pyszna zupa o bogatym smaku. Jest też pożywna, bo gotowana na mięsnym wywarze ze skrzydełek kurczaka.

Przepis został wyróżniony w konkursie "Warzywowo"

SKŁADNIKI

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 1 por
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 nieduża pietruszka
  • 20 dag kurek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka masła
  • 3 serki topione (trójkąciki)
  • 2 garści makaronu nitka
  • natka z pietruszki
  • gałązka selera
  • koperek
  • pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczone skrzydełka wrzuć na wrzątek. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę, marchewkę, pietruszkę i pora w plasterki.
  • Kurki wraz z porem podsmażyć na maśle.
  • Do wywaru dodaj przygotowane wcześniej warzywa i kurki. Gotuj ok. 25 minut. Następnie dodaj makaron i chwilę go podgotuj.
  • Serki topione z niewielką ilością wywaru rozpuść na małym ogniu w oddzielnym naczyniu i dodaj do zupy.
  • Przypraw do smaku i dodać drobno posiekane: natkę z pietruszki, z selera i koperek.
Sylwia Tatara