Zupa warzywna inaczej: z orzechami i serem pleśniowym
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Zupa warzywna z serem i orzechami to świetne danie na chłodne dni - nie tylko rozgrzewa, ale dostarcza również witamin, mikroelementów i błonnika. Wypróbuj przepis na zupę warzywną z serem i orzechami.
SKŁADNIKI
- 1 duży seler korzeniowy
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- 1 i 3/4 l bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- sól i biały pieprz do smaku
- 10 dag sera z niebieską pleśnią
- orzechy włoskie pokruszone i uprażone
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Seler korzeniowy dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę.
- Cebulę i łodygi selera naciowego siekamy na drobno.
- Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy oba rodzaje selera i smażymy razem kilka minut.
- Tak przygotowane warzywa dodajemy do garnka z bulionem.
- Stopniowo dodajemy śmietanę cały czas mieszając.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut.
- Następnie przy pomocy blendera miksujemy wywar, aby powstał jednolity krem.
- Zupę rozlewamy do talerzy. Każdą porcję posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i orzechami włoskimi.