Zupa warzywna inaczej: z orzechami i serem pleśniowym

2021-03-29
Zupa warzywna inaczej: z orzechami i serem pleśniowym
Autor: Shutterstock Zupa warzywna może nabrać nowego smaku dzięki oryginalnym dodatkom
łatwy
35 min
4

Zupa warzywna z serem i orzechami to świetne danie na chłodne dni - nie tylko rozgrzewa, ale dostarcza również witamin, mikroelementów i błonnika. Wypróbuj przepis na zupę warzywną z serem i orzechami.

SKŁADNIKI

  • 1 duży seler korzeniowy
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 i 3/4 l bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • sól i biały pieprz do smaku
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią
  • orzechy włoskie pokruszone i uprażone

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Seler korzeniowy dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę.
  • Cebulę i łodygi selera naciowego siekamy na drobno.
  • Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy oba rodzaje selera i smażymy razem kilka minut.
  • Tak przygotowane warzywa dodajemy do garnka z bulionem.
  • Stopniowo dodajemy śmietanę cały czas mieszając.
  • Doprawiamy do smaku  solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut.
  • Następnie przy pomocy blendera miksujemy wywar, aby powstał jednolity krem.
  • Zupę rozlewamy do talerzy. Każdą porcję posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i orzechami włoskimi.