Zupa szpinakowa z groszkiem cukrowym: przepis dietetyczny

Zupa szpinakowa z groszkiem cukrowym: przepis dietetyczny
Autor: Shutterstock.com Lekka zupa szpinakowa z strączkami groszku cukrowego, jogurtem i siemieniem lnianym
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa szpinakowa z groszkiem cukrowym jest bardzo łatwa do przygotowania. Super zielona i super zdrowa zupa odżywia każdą komórkę ciała. Oto najlepszy przepis dietetyczny na zupę szpinakową. 

Przepis na zupę szpinakową z groszkiem jest uniwersalny. Możecie wykorzystać zarówno świeże warzywa, jak i mrożone. I to jest naprawdę dobry pomysł. 

Smak doskonale poprawia dodatek mięty. Groszek i mięta lubią się do zawsze. 

Dodatek chrupkich strączków groszku cukrowego zmienia teksturę. Gryzienie, wręcz chrupanie, jest bardzo ważne. Dzięki chrupkim dodatkom nasz mózg otrzymuje sygnał, że jemy. W efekcie mózg reaguje większym uczuciem sytości. Można również podać grzanki pełnoziarniste lub bagietkę orkiszową.

Jogurt przełamuje smak odrobiną mlecznej kwasowości. Kwaśne elementy smaku pobudzają pracę wątroby. 

Nie zapomnijcie o dodatku siemienia lnianego. Siemię jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych niezbędnych dla prawidłowej pracy układu nerwowego oraz funkcji naszej skóry. 

Składniki

1 łyżka oliwy lub dobrego oleju

1 pęczek dymki

1 ząbek czosnku

1 duży ziemniak

600 ml bulionu warzywnego

200 g liści szpinaku świeżego lub mrożonego

200 g groszku zielonego świeżego lub mrożonego

1 garść świeżych liści mięty lub 1 torebka herbaty miętowej

100 g strączków groszku cukrowego

100 ml jogurtu naturalnego

1 łyżeczka siemienia lnianego prażonego na suchej patelni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W garnku rozgrzać oliwę. Dodać pokrojoną dymkę oraz posiekany czosnek. Smażyć 1 minutę. 

Dodać pokrojony w kostkę ziemniak. I smażyć jeszcze 2 minuty.

Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

Dodać mrożony szpinak i groszek. Na koniec dodać posiekane liście mięty. Ponownie zagotować. 

Zupę zdjąć z ognia. Zmiksować na krem. Dodać strączki groszku cukrowego. Ponownie podgrzać przez 2 minuty.

Podawać z jogurtem. Posypać prażonym siemieniem lnianym

SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej