Zupa szpinakowa z soczewicą i fasolą: obłędny przepis na pożywną i smaczną zupę

Zupa szpinakowa z soczewicą i fasolą to prosta wegańska zupa. Jest zdrowa, pożywna i bardzo smaczna. Jest bogata w białko roślinne oraz składniki odżywcze. Jest świetnym sycącym obiadem lub lekką kolacją. Polecam każdemu! 

Zupa szpinakowa z soczewicą i fasolą: obłędny przepis na pożywną i smaczną zupę

i

Autor: Shutterstock.com Talerz zupy szpinakowej z soczewicą i fasolą
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Czy można użyć świeżego szpinaku do zupy szpinakowej?

Oczywiście, że tak. Na tę ilość zupy potrzebujesz około 600 g liści świeżego szpinaku. Dodaj je razem z czosnkiem i smaż przez około 2-4 minuty. 

Jak zamrozić zupę szpinakową? 

Tę zupę można śmiało mrozić. Po wystudzeniu przelej zupę do odpowiedniej wielkości naczyń przeznaczonych do mrożenia lub torebek z zamknięciem strunowym. Polecam używanie naczyń i torebek o pojemności od 300 do 500 ml. Następnie włóż zupę do zamrażalnika lub zamrażarki. Tak zamrożoną zupę można przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy. 

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone
  • 150 g (3/4 szklanki) zielonej soczewicy, wcześniej namoczonej
  • 1,5 litra (6 szklanek) bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 1 liść laurowy
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 puszka (400 g) białej fasoli, opłukanej i osączonej
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę zalej ciepłą wodą i odstaw na 15 minut.  
  • Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj cebulę i smaż na małym ogniu, często mieszając. Smaż około 10 minut, do uzyskania miękkiej i zeszklonej cebuli. Dodaj czosnek i  smaż jeszcze przez 1 minutę.
  • Doda osączoną soczewicę, bulion warzywny, miętę, mrożony szpinak, liść laurowy i tymianek. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaj osączoną fasolkę. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-10 minut. Przed podaniem spróbuj. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pajdą świeżego chleba z masłem lub innym smarowidłem. 
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Redaktorka serwisu Beszamel.pl

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...