Zupa szpinakowa z soczewicą i fasolą: obłędny przepis na pożywną i smaczną zupę
2021-04-07
9:22
Zupa szpinakowa z soczewicą i fasolą to prosta wegańska zupa. Jest zdrowa, pożywna i bardzo smaczna. Jest bogata w białko roślinne oraz składniki odżywcze. Jest świetnym sycącym obiadem lub lekką kolacją. Polecam każdemu!
i
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Czy można użyć świeżego szpinaku do zupy szpinakowej?
Oczywiście, że tak. Na tę ilość zupy potrzebujesz około 600 g liści świeżego szpinaku. Dodaj je razem z czosnkiem i smaż przez około 2-4 minuty.
Jak zamrozić zupę szpinakową?
Tę zupę można śmiało mrozić. Po wystudzeniu przelej zupę do odpowiedniej wielkości naczyń przeznaczonych do mrożenia lub torebek z zamknięciem strunowym. Polecam używanie naczyń i torebek o pojemności od 300 do 500 ml. Następnie włóż zupę do zamrażalnika lub zamrażarki. Tak zamrożoną zupę można przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone
- 150 g (3/4 szklanki) zielonej soczewicy, wcześniej namoczonej
- 1,5 litra (6 szklanek) bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 250 g mrożonego szpinaku
- 1 liść laurowy
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 puszka (400 g) białej fasoli, opłukanej i osączonej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę zalej ciepłą wodą i odstaw na 15 minut.
- Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj cebulę i smaż na małym ogniu, często mieszając. Smaż około 10 minut, do uzyskania miękkiej i zeszklonej cebuli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę.
- Doda osączoną soczewicę, bulion warzywny, miętę, mrożony szpinak, liść laurowy i tymianek. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj osączoną fasolkę. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-10 minut. Przed podaniem spróbuj. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pajdą świeżego chleba z masłem lub innym smarowidłem.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?