Zupa szpinakowa z soczewicą i fasolą: obłędny przepis na pożywną i smaczną zupę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zupa szpinakowa z soczewicą i fasolą to prosta wegańska zupa. Jest zdrowa, pożywna i bardzo smaczna. Jest bogata w białko roślinne oraz składniki odżywcze. Jest świetnym sycącym obiadem lub lekką kolacją. Polecam każdemu!
Czy można użyć świeżego szpinaku do zupy szpinakowej?
Oczywiście, że tak. Na tę ilość zupy potrzebujesz około 600 g liści świeżego szpinaku. Dodaj je razem z czosnkiem i smaż przez około 2-4 minuty.
Jak zamrozić zupę szpinakową?
Tę zupę można śmiało mrozić. Po wystudzeniu przelej zupę do odpowiedniej wielkości naczyń przeznaczonych do mrożenia lub torebek z zamknięciem strunowym. Polecam używanie naczyń i torebek o pojemności od 300 do 500 ml. Następnie włóż zupę do zamrażalnika lub zamrażarki. Tak zamrożoną zupę można przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone
- 150 g (3/4 szklanki) zielonej soczewicy, wcześniej namoczonej
- 1,5 litra (6 szklanek) bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 250 g mrożonego szpinaku
- 1 liść laurowy
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 puszka (400 g) białej fasoli, opłukanej i osączonej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę zalej ciepłą wodą i odstaw na 15 minut.
- Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj cebulę i smaż na małym ogniu, często mieszając. Smaż około 10 minut, do uzyskania miękkiej i zeszklonej cebuli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę.
- Doda osączoną soczewicę, bulion warzywny, miętę, mrożony szpinak, liść laurowy i tymianek. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj osączoną fasolkę. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-10 minut. Przed podaniem spróbuj. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pajdą świeżego chleba z masłem lub innym smarowidłem.