Zupa szczawiowa ze śmietaną, jak u Magdy Gessler: Kuchenne Rewolucje, Miastko

Zupa szczawiowa ze śmietaną, jak u Magdy Gessler: Kuchenne Rewolucje, Miastko
Autor: Shutterstock.com Miska zupy szczawiowej ze śmietaną, jajkiem gotowanym i zieleniną
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Magda Gessler niezwykle rozrzutnie dodaje tłustą śmietanę do zup i sosów. Śmietana podnosi smak każdego dania. Swojej kulinarnej fantazji znana restauratorka dała upust podczas Kuchennych Rewolucji w Miastku, gdzie zamieniła Kawiarnię Marysieńka w eleganckie Bistro Tajemniczy Staw. Królowa Polskiej Gastronomii do zupy szczawiowej dodała ile zupy, drugie tyle śmietany! Co na to dietetycy? Nie wiemy, ale nam ten przepis bardzo smakuje! 

SKŁADNIKI

  • 0,75 l bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki
  • 0,75 l śmietany 30%
  • 300 g szczawiu ze słoika
  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku
  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
  • cukier, sól i pieprz do smaku
  • 4 jajka ugotowane na twardo

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bulion zagotować. Dodać pokrojone ziemniaki i gotować 12-14 minut. 
  • Gdy ziemniaki ugotują się w bulionie, dodać śmietanę kremówkę wymieszaną ze szczawiem ze słoika. Zagotować zupę.
  • Zupę zdjąć z ognia. Dodać posiekaną zieleninę. Spróbować i przyprawić do smaku cukrem, solą i pierzem.
  • Zupę szczawiową podawać z połówkami jajek ugotowanych na twardo lub z naleśnikiem z jajecznym farszem według pomysłu Magdy Gessler. Smacznego! 
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie

Zobacz GALERIĘ przepisów na pyszne rozgrzewające zupy:

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej