Zupa szczawiowa ze śmietaną, jak u Magdy Gessler: Kuchenne Rewolucje, Miastko

Magda Gessler niezwykle rozrzutnie dodaje tłustą śmietanę do zup i sosów. Śmietana podnosi smak każdego dania. Swojej kulinarnej fantazji znana restauratorka dała upust podczas Kuchennych Rewolucji w Miastku, gdzie zamieniła Kawiarnię Marysieńka w eleganckie Bistro Tajemniczy Staw. Królowa Polskiej Gastronomii do zupy szczawiowej dodała ile zupy, drugie tyle śmietany! Co na to dietetycy? Nie wiemy, ale nam ten przepis bardzo smakuje! 

Zupa szczawiowa ze śmietaną, jak u Magdy Gessler: Kuchenne Rewolucje, Miastko

i

Autor: Shutterstock.com Miska zupy szczawiowej ze śmietaną, jajkiem gotowanym i zieleniną
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

SKŁADNIKI

  • 0,75 l bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki
  • 0,75 l śmietany 30%
  • 300 g szczawiu ze słoika
  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku
  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
  • cukier, sól i pieprz do smaku
  • 4 jajka ugotowane na twardo

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bulion zagotować. Dodać pokrojone ziemniaki i gotować 12-14 minut. 
  • Gdy ziemniaki ugotują się w bulionie, dodać śmietanę kremówkę wymieszaną ze szczawiem ze słoika. Zagotować zupę.
  • Zupę zdjąć z ognia. Dodać posiekaną zieleninę. Spróbować i przyprawić do smaku cukrem, solą i pierzem.
  • Zupę szczawiową podawać z połówkami jajek ugotowanych na twardo lub z naleśnikiem z jajecznym farszem według pomysłu Magdy Gessler. Smacznego! 
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie

Zobacz GALERIĘ przepisów na pyszne rozgrzewające zupy:

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...