Zupa szczawiowa ze śmietaną, jak u Magdy Gessler: Kuchenne Rewolucje, Miastko
2021-10-27
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Magda Gessler niezwykle rozrzutnie dodaje tłustą śmietanę do zup i sosów. Śmietana podnosi smak każdego dania. Swojej kulinarnej fantazji znana restauratorka dała upust podczas Kuchennych Rewolucji w Miastku, gdzie zamieniła Kawiarnię Marysieńka w eleganckie Bistro Tajemniczy Staw. Królowa Polskiej Gastronomii do zupy szczawiowej dodała ile zupy, drugie tyle śmietany! Co na to dietetycy? Nie wiemy, ale nam ten przepis bardzo smakuje!
SKŁADNIKI
- 0,75 l bulionu mięsnego lub warzywnego
- 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki
- 0,75 l śmietany 30%
- 300 g szczawiu ze słoika
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku
- 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
- cukier, sól i pieprz do smaku
- 4 jajka ugotowane na twardo
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bulion zagotować. Dodać pokrojone ziemniaki i gotować 12-14 minut.
- Gdy ziemniaki ugotują się w bulionie, dodać śmietanę kremówkę wymieszaną ze szczawiem ze słoika. Zagotować zupę.
- Zupę zdjąć z ognia. Dodać posiekaną zieleninę. Spróbować i przyprawić do smaku cukrem, solą i pierzem.
- Zupę szczawiową podawać z połówkami jajek ugotowanych na twardo lub z naleśnikiem z jajecznym farszem według pomysłu Magdy Gessler. Smacznego!
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie