Zupa szczawiowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-05-13
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa szczawiowa gości na naszych stołach zwłaszcza latem. To świetna potrawa dla całej rodziny. Ta przygotowana wg przepisu przygotowanego przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera jest doskonale zbilansowana. jedna porcja ma 200 kcal.
SKŁADNIKI
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1/2 cebuli
- 1/2 marchewki
- 1/5 selera
- 1/3 korzenia pietruszki
- 1 garść świeżego młodego szczawiu
- 1 łyżka gęstej śmietany 18% lub wegańskiego zamiennika
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa pokroić w plastry lub drobną kostkę.
- Podsmażyć je na maśle w garnku do zeszklenia.
- Zalać wszystko gorącym bulionem.
- Szczaw drobno posiekać i wrzucić do bulionu.
- Doprawić, gotować do miękkości warzyw.
- Zupę zaprawić łyżką śmietany.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?