Zupa serowa z pieczarkami i koperkiem: lepszej jeszcze nie jedliście

Zupa serowa z pieczarkami i koperkiem to esencjonalna i niezwykle smaczna pieczarkowa w nieco odmiennym stylu. W tej pożywnej zupie znajdziecie także ziemniaki, ryż i marchew. Do tego jest łatwa w przygotowaniu. Więcej do szczęścia nam nie trzeba. Ekonomiczny przepis na pyszną pieczarkową z serkiem topionym i warzywami w pełni nas satysfakcjonuje! A wy jak myślicie? Koniecznie wypróbujcie!
Pieczarkowa to jest to!
Zupa pieczarkowa to cudowny aromat, delikatny lecz doskonale rozpoznawalny smak. Można jednak pieczarki wykorzystać na różne sposoby. I popełnić małą wariację na temat pieczarkowej. Koniecznie wypróbujcie przepis na węgierską zupę pieczarkową ze słodką papryką. Jeśli potrzebujecie przepisu na szybki posiłek polecamy pieczarkową z fasolą z puszki w 15 minut. Pamiętajmy, że grzyby to skarbnica substancji wspomagających naszą odporność oraz powstrzymujących starzenie. Czasem warto również sięgnąć po boczniaki, które są w te związki przebogate. Polecamy zupę z boczniaków a la flaczki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 120 g pieczarek
- 300 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 marchew
- 3 łyżki domowego serka topionego lub ze sklepu
- 3 łyżki ryżu
- 800 ml wody
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 2 łyżki koperku posiekanego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i marchew wyszorować. Jeśli chcecie można cienko obrać, ale obierki przechowajcie w lodówce, aby przygotować bulion z obierek lub czipsy z obierek.
- Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w kostkę.
- Ryż kilkukrotnie przepłukać w czystej wodzie.
- W garnku z grubym dnem rozgrzejcie olej lub oliwę.
- Do garnka dodać pieczarki, marchew i cebulę. Smażyć do chwili, gdy odparuje sok wydzielony przez pieczarki.
- Dodać pokrojone ziemniaki i przepłukany ryż. Smażyć do chwili, gdy ryż zrobi się szklisty.
- Wlać wodę i gotować około 20 minut.
- Dodać serek topiony i podgrzewać, aż całkowicie się rozpuści.
- Spróbować i przyprawić solą oraz pieprzem.
- Na koniec dodać posiekany koperek.