Zupa rosołowa z kluskami kładzionymi: łatwy patent na smaczny obiad
2021-11-28
łatwy
30 min
4
Zupa rosołowa to prosty patent na pożywne danie ugutowane na rosole. Rosół można ugotować świeży lub wykorzystać rosół z dnia poprzedniego. Do tego kilka sprytnych dodatków i kluski kładzione, które robią tutaj fantastyczną robotę. Koniecznie wypróbuj przepis na tę pyszną i nieskomplikowaną zupę pełną odżywczych składników!
SKŁADNIKI
- Na zupę rosołową:
- 1 nóżka kurczaka
- 1,5 l rosołu z kurczaka
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 ziemniaki
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku
- Na kluski kładzione:
- 1 jajko
- 4-5 łyżek mąki
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka włożyć surową nóżkę kurczaka. Zalać rosołem. Gotować do miękkości. Zazwyczaj zajmuje to około 30 minut.
- Mięso wyjąć z rosołu. Obrać z kości. Pokroić na kawałki. Odstawić.
- Na patelni usmażyć do miękkości na rozgrzanym maśle startą marchew i drobno posiekaną cebulę.
- Usmażone warzywa dodać do zupy. Dodać również obrane i pokrojone ziemniaki. Zagotować zupę. Następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut lub do miękkości ziemniaków.
- W czasie gdy zupa gotuje się, utrzeć jajko z mąką i szczyptą soli.
- Na gotową wrzącą zupę kłaść po pół łyżki ciasta. Najlepiej robić to za pomocą dwóch łyżek. Jedną łyżką nabierać ciasto, a drugą zsuwać ciasto prosto do wrzącej zupy.
- Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, zupa jest gotowa
- Zupę podawać z koperkiem i pajdą świeżego chleba. Smacznego!
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne