Zupa rosołowa z kluskami kładzionymi: łatwy patent na smaczny obiad
      2021-11-28
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Zupa rosołowa to prosty patent na pożywne danie ugutowane na rosole. Rosół można ugotować świeży lub wykorzystać rosół z dnia poprzedniego. Do tego kilka sprytnych dodatków i kluski kładzione, które robią tutaj fantastyczną robotę. Koniecznie wypróbuj przepis na tę pyszną i nieskomplikowaną zupę pełną odżywczych składników!
SKŁADNIKI
- Na zupę rosołową:
 - 1 nóżka kurczaka
 - 1,5 l rosołu z kurczaka
 - 1 marchew
 - 1 cebula
 - 1 łyżka masła
 - 2 ziemniaki
 - sól i pieprz
 - 1 łyżka posiekanego koperku
 - Na kluski kładzione:
 - 1 jajko
 - 4-5 łyżek mąki
 - 1 szczypta soli
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka włożyć surową nóżkę kurczaka. Zalać rosołem. Gotować do miękkości. Zazwyczaj zajmuje to około 30 minut.
 - Mięso wyjąć z rosołu. Obrać z kości. Pokroić na kawałki. Odstawić.
 - Na patelni usmażyć do miękkości na rozgrzanym maśle startą marchew i drobno posiekaną cebulę.
 - Usmażone warzywa dodać do zupy. Dodać również obrane i pokrojone ziemniaki. Zagotować zupę. Następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut lub do miękkości ziemniaków.
 - W czasie gdy zupa gotuje się, utrzeć jajko z mąką i szczyptą soli.
 - Na gotową wrzącą zupę kłaść po pół łyżki ciasta. Najlepiej robić to za pomocą dwóch łyżek. Jedną łyżką nabierać ciasto, a drugą zsuwać ciasto prosto do wrzącej zupy.
 - Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, zupa jest gotowa
 - Zupę podawać z koperkiem i pajdą świeżego chleba. Smacznego!
 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne