Zupa rosołowa z kluskami kładzionymi: łatwy patent na smaczny obiad

Zupa rosołowa z kluskami kładzionymi
Autor: Shutterstock.com Talerz pysznej zupy rosołowej z mięsem kurczaka i kluskami kładzonymi
łatwy
30 min
4

Zupa rosołowa to prosty patent na pożywne danie ugutowane na rosole. Rosół można ugotować świeży lub wykorzystać rosół z dnia poprzedniego. Do tego kilka sprytnych dodatków i kluski kładzione, które robią tutaj fantastyczną robotę. Koniecznie wypróbuj przepis na tę pyszną i nieskomplikowaną zupę pełną odżywczych składników! 

SKŁADNIKI

  • Na zupę rosołową:
  • 1 nóżka kurczaka
  • 1,5 l rosołu z kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 ziemniaki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • Na kluski kładzione:
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mąki
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka włożyć surową nóżkę kurczaka. Zalać rosołem. Gotować do miękkości. Zazwyczaj zajmuje to około 30 minut. 
  • Mięso wyjąć z rosołu. Obrać z kości. Pokroić na kawałki. Odstawić.
  • Na patelni usmażyć do miękkości na rozgrzanym maśle startą marchew i drobno posiekaną cebulę. 
  • Usmażone warzywa dodać do zupy. Dodać również obrane i pokrojone ziemniaki. Zagotować zupę. Następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut lub do miękkości ziemniaków.
  • W czasie gdy zupa gotuje się, utrzeć jajko z mąką i szczyptą soli. 
  • Na gotową wrzącą zupę kłaść po pół łyżki ciasta. Najlepiej robić to za pomocą dwóch łyżek. Jedną łyżką nabierać ciasto, a drugą zsuwać ciasto prosto do wrzącej zupy. 
  • Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, zupa jest gotowa
  • Zupę podawać z koperkiem i pajdą świeżego chleba. Smacznego! 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej