Zupa porowa z amarantusem

2021-03-26
Zupa porowa z amarantusem
Autor: photos.com Zupa z porów z poppingiem z amarantusa jest gęsta, ale mniej kaloryczna, niż gdybyśmy dodali do niej ziemniaki lub ryż.
łatwy
40 min
4

Lubisz zupy - ale muszą być gęste? A jednocześnie chcesz się zdrowo odżywiać? Zrób zupę z porów z amarantusem. Popping z amarantusa zagęszcza zupę i wzbogaca jej wartość odżywczą. 100 g amarantusa dziennie pokrywa 30 procent dziennego zapotrzebowania na wapń i ponad połowę na żelazo.

SKŁADNIKI

  • 20 dag poppingu
  • 1 litr wywaru z warzyw
  • cebula
  • por
  • 2 łyżki oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Popping gotuj przez 10 minut w wywarze warzywnym na małym ogniu.
  • Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
  • Por starannie oczyść, opłucz, pokrój w krążki i uduś na rozgrzanej oliwie.
  • Cebulę i por dodaj do wywaru z warzyw i razem gotuj jeszcze przez kilka minut. 
  • Zupę przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.