Zupa porowa z amarantusem
2021-03-26
łatwy
40 min
4
Lubisz zupy - ale muszą być gęste? A jednocześnie chcesz się zdrowo odżywiać? Zrób zupę z porów z amarantusem. Popping z amarantusa zagęszcza zupę i wzbogaca jej wartość odżywczą. 100 g amarantusa dziennie pokrywa 30 procent dziennego zapotrzebowania na wapń i ponad połowę na żelazo.
SKŁADNIKI
- 20 dag poppingu
- 1 litr wywaru z warzyw
- cebula
- por
- 2 łyżki oliwy
- gałka muszkatołowa
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Popping gotuj przez 10 minut w wywarze warzywnym na małym ogniu.
- Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
- Por starannie oczyść, opłucz, pokrój w krążki i uduś na rozgrzanej oliwie.
- Cebulę i por dodaj do wywaru z warzyw i razem gotuj jeszcze przez kilka minut.
- Zupę przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.