Zupa pomidorowa z przecieru pomidorowego z serem pleśniowym
2021-03-29
łatwy
12 min
4
Zupa pomidorowa z przecieru pomidorowego może być miłą odmianą w codziennym menu, na pewno też można zaskoczyć nią gości. Wypróbuj nasz przepis na lekko pikantną zupę pomidorową z przecieru pomidorowego z serem pleśniowym i bazylią.
Polecamy także: Zupa pomidorowa z makaronem oraz Zupa pomidorowa z ryżem
SKŁADNIKI
- 1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 litra przecieru pomidorowego
- 2–3 ząbki czosnku
- 10 dag sera z przerostem pleśniowym (np. lazur blue)
- 1/4 szklanki (ok. 60 ml) słodkiej śmietanki
- chili
- garść świeżej siekanej bazylii
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do gorącego bulionu dodaj przecier pomidorowy i zmiażdżony czosnek.
- Całość zagotuj, dodaj chili do smaku (od 1/2 do całej łyżeczki), zioła prowansalskie oraz sól i pieprz.
- Śmietankę wymieszaj z kilkoma łyżkami ochłodzonej zupy, następnie wlej do pozostałej zupy, dokładnie wymieszaj.
- Przed podaniem wrzuć do zupy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i posyp ją bazylią. Podawaj np. z grzankami.