Zupa pomidorowa z białą fasolą - przepyszna pomidorówka bez miesa
2022-02-28
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ta zupa pomidorowa z białą fasolą i parmezanem jest pikantna i szalenie smaczna. Przygotowanie sycącej pomidorowej na pocieszenie zajmuje mniej niż 30 minut. Wypróbuj koniecznie łatwy przepis na bezmięsną, lecz odżywczą zupę pomidorową z białą fasolą!
SKŁADNIKI
- 2 szklanki białej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej
- 2 łyżki oliwy
- ¼ szklanki posiekanej cebuli
- 1 łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę
- ½ szklanki posiekanego selera naciowego
- ½ szklanki marchewki
- 1,5 łyżki pasty pomidorowej
- 2 szklanki przcieru pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 liść laurowy
- ½ łyżeczki suszonego lub 1 gałązka świeżego rozmarynu
- ½ łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- 2,5 - 3 szklanki bulionu warzywnego
- ⅓ szklanka tartego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem lub w żeliwnym naczyniu. Dodaj posiekaną cebulę, seler i czosnek. Smaż przez minutę.
- Dodaj posiekaną marchewkę i smaż przez kilka minut. Wystarczy, jak marchew zmięknie.
- Dodaj do garnka przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bazylię, sól, pieprz, cukier, gałązkę rozmarynu, liść laurowy i wywar. Wszystko dobrze wymieszaj. Gdy się zagotuje, kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu przez 5 minut.
- Dodaj ½ szklanki białej fasoli do garnka. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj wszystko na gładki krem.
- Do zupy dodaj resztę fasoli, starty parmezan. Wymieszaj wszystko razem.
- Podawaj ze świeżym lub tostowanym pieczywem. Smacznego!
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli