Zupa pomidorowa z białą fasolą - przepyszna pomidorówka bez miesa

Zupa pomidorowa z białą fasolą
Autor: Shutterstock.com Zupa pomidorowa z białą fasolą
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ta zupa pomidorowa z białą fasolą i parmezanem jest pikantna i szalenie smaczna. Przygotowanie sycącej pomidorowej na pocieszenie zajmuje mniej niż 30 minut. Wypróbuj koniecznie łatwy przepis na bezmięsną, lecz odżywczą zupę pomidorową z białą fasolą! 

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki białej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej
  • 2 łyżki oliwy
  • ¼ szklanki posiekanej cebuli
  • 1 łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę
  • ½ szklanki posiekanego selera naciowego
  • ½ szklanki marchewki
  • 1,5 łyżki pasty pomidorowej
  • 2 szklanki przcieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki suszonego lub 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • ½ łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2,5 - 3 szklanki bulionu warzywnego
  • ⅓ szklanka tartego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem lub w żeliwnym naczyniu. Dodaj posiekaną cebulę, seler i czosnek. Smaż przez minutę.
  • Dodaj posiekaną marchewkę i smaż przez kilka minut. Wystarczy, jak marchew zmięknie. 
  • Dodaj do garnka przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bazylię, sól, pieprz, cukier, gałązkę rozmarynu, liść laurowy i wywar. Wszystko dobrze wymieszaj. Gdy się zagotuje, kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu przez 5 minut.
  • Dodaj ½ szklanki białej fasoli do garnka. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj wszystko na gładki krem.
  • Do zupy dodaj resztę fasoli, starty parmezan. Wymieszaj wszystko razem.
  • Podawaj ze świeżym lub tostowanym pieczywem. Smacznego! 
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Zupa fasolowa - 10 łatwych przepisów na fasolówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej