Zupa pomidorowa z Andaluzji: przepis na lekką pomidorówkę

Zupa pomidorowa z Andaluzji: przepis na lekką pomidorówkę
Autor: Shutterstock Pomidorowa w andaluzyjskiej wersji wegetariańskiej zasmakuje wszystkim
łatwy
45 min
4

Pomidorówka rodem z Andaluzji to lekka warzywna zupa - idealna na ostatnie letnie dni. Aromatyczna, przygotowana z warzyw o właściwościach odchudzających - pomidorów, selera naciowego i papryki - zasmakuje najwybredniejszym.

SKŁADNIKI

  • 3 duże pomidory,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 3 cebule,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czerwoną paprykę upiec, obrać ze skórki i pokroić w wąskie paski.
  • Cebulę drobno posiekać.
  • Pomidory pokroić na średniej wielkości cząstki.
  • Od selera naciowego oddzielić listki, które potem można wykorzystać do dekoracji zupy. Łodygę pokroić na małe kawałki.
  • Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę, a następnie dodać seler naciowy oraz pomidory.
  • Zalać bulionem warzywnym i gotować około 30 minut.
  • Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Gdy warzywa zmiękną, zupę przetrzeć.
  • Przed podaniem udekorować liśćmi selera i paskami papryki.
Beata Lekszycka
więcej