Zupa pomidorowa z Andaluzji: przepis na lekką pomidorówkę
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Pomidorówka rodem z Andaluzji to lekka warzywna zupa - idealna na ostatnie letnie dni. Aromatyczna, przygotowana z warzyw o właściwościach odchudzających - pomidorów, selera naciowego i papryki - zasmakuje najwybredniejszym.
SKŁADNIKI
- 3 duże pomidory,
- 1 duża czerwona papryka,
- 3 cebule,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 1 łyżka tymianku,
- 4 łyżki oliwy,
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czerwoną paprykę upiec, obrać ze skórki i pokroić w wąskie paski.
- Cebulę drobno posiekać.
- Pomidory pokroić na średniej wielkości cząstki.
- Od selera naciowego oddzielić listki, które potem można wykorzystać do dekoracji zupy. Łodygę pokroić na małe kawałki.
- Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę, a następnie dodać seler naciowy oraz pomidory.
- Zalać bulionem warzywnym i gotować około 30 minut.
- Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
- Gdy warzywa zmiękną, zupę przetrzeć.
- Przed podaniem udekorować liśćmi selera i paskami papryki.