Zupa pomidorowa bez mięsa: przepis na pomidorówkę z przecieru na bulionie warzywnym

Zupa pomidorowa bez mięsa
Autor: Shutterstock.com Zupa pomidorowa bez mięsa
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa pomidorowa bez mięsa jest równie pyszna, jak ta gotowana na rosole. Gęsta, pożywna i pachnąca bazylią pomidorówka rozgrzeje w chłodniejszy dzień. Po zjedzeniu bezmięsnej zupy pomidorowej nabiera się sił i humoru! Przygotowanie jest banalnie proste. Spróbuj koniecznie! 

Zupa pomidorowa - 13 fantastycznych przepisów na pomidorówkę

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki masła
  • 500 ml przecieru pomidorowego typu pelati
  • 15 g (1 łyżka) koncentratu pomidorowego
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 garść liści bazylii lub pietruszki
  • cukier, sól i pieprz do smaku
  • 50 ml słodkiej śmietanki 12% lub wegańskiego zamiennika śmietany
  • kromki bagietki tostowanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki masła.
  • Dodaj przecier oraz koncentrat pomidorowy. Dodaj także 1 łyżeczkę cukru. Smaż przez 1-2 minuty. 
  • Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Od zagotowania podgrzewaj przez 6 minut. 
  • Przed podaniem dodaj śmeitankę, porwane liście bazylii.
  • Podawaj z tostami z bagietki lub grzankami z serem
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej