Zupa pomidorowa bez mięsa: przepis na pomidorówkę z przecieru na bulionie warzywnym
2022-03-07
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa pomidorowa bez mięsa jest równie pyszna, jak ta gotowana na rosole. Gęsta, pożywna i pachnąca bazylią pomidorówka rozgrzeje w chłodniejszy dzień. Po zjedzeniu bezmięsnej zupy pomidorowej nabiera się sił i humoru! Przygotowanie jest banalnie proste. Spróbuj koniecznie!
Zupa pomidorowa - 13 fantastycznych przepisów na pomidorówkę
SKŁADNIKI
- 2 łyżki masła
- 500 ml przecieru pomidorowego typu pelati
- 15 g (1 łyżka) koncentratu pomidorowego
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 garść liści bazylii lub pietruszki
- cukier, sól i pieprz do smaku
- 50 ml słodkiej śmietanki 12% lub wegańskiego zamiennika śmietany
- kromki bagietki tostowanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki masła.
- Dodaj przecier oraz koncentrat pomidorowy. Dodaj także 1 łyżeczkę cukru. Smaż przez 1-2 minuty.
- Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Od zagotowania podgrzewaj przez 6 minut.
- Przed podaniem dodaj śmeitankę, porwane liście bazylii.
- Podawaj z tostami z bagietki lub grzankami z serem.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?