Zupa pizza: pomysł na codzienny obiad
Zupa pizza to pyszna zupa pomidorowa. Zupę a la pizza przygotowuje się z dodatkiem mielonego mięsa oraz ziół jakimi przyprawia się oryginalną pizzę. Można do niej dodać pieczarki, paprykę, kukurydzę. Taka zupa to świetna okazja, by wykorzystać resztki z lodówki: kawałki salami, okrawki sera. Przed podaniem zupę obowiązkowo należy posypać tartym serem. Oto ulubione smaki w postaci pożywnej zupy pizza.
Pizza i dania inspirowane
Pizza to włoski podpłomyk znany w Italii w praktycznie niezmienionej formie od ponad 1000 lat. Do Polski dotarł w latach 80. XX w. I wtedy zakochaliśmy w pizzy - cienkim placku drożdżowym na którym można położyć wszystko i zapiec z sukcesem. Klasyczna pizza włoska to ciasto drożdżowe dojrzewające 24 godziny. Zazwyczaj nie kładzie się na niej więcej niż 3 rodzaje dodatków. Polacy w tej kwestii nieco przesadzają. My lubimy, żeby na pizzy znalazła się i szynka, i paprykowa kiełbasa, i pieczarki, i kukurydza, i cebula. Mamy swój własny pomysł na pizzę. I bardzo dobrze.
Zobacz przepis na Oryginalną włoską pizzę
Polecamy także lekturę: Pizza Margharita - skąd się wzięła nazwa najpopularniejszy włoskiem pizzy
Pizza jest do tego stopnia inspirująca, że nie tylko w Polsce, ale także na świecie zrodziły się inne dania wzorowane na smaku tradycyjnej włoskiej pizzy. A co to za smak? To aromatyczne pomidory, oregano pachnące rozgrzaną włoskim słońcem łąką, duszone mielone mięso wieprzowe, paprykowa kiełbasa i rozpływający się w ustach, ser, który ciągnie się za każdym kęsem... Stąd zupa pizza, ale także chlebek pizza, zawierający wszystkie ulubione dodatki.
Polecamy przepis na Chlebek pizza nadziewany dodatkami do pizzy
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
- 500 g pieczarek
- 3 duże cebule
- 2 puszki pomidorów
- 150 g topionego serka śmietankowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii lub garść świeżych liści
- 2 kostki rosołowe
- oliwa
- 200 ml śmietany
- sól, pieprz, chili
- tarty parmezan lub inny twardy ser
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem (lub na patelni) na oliwie podsmażamy mięso.
- Cebule obieramy i dość drobno kroimy. Pieczarki myjemy i również drobno kroimy. Cebulę i pieczarki dodajemy do mięsa.
- Wszystko mieszamy i smażymy kilka minut.
- Podsmażone mięso z cebulą i pieczarkami zalewamy 1,5 l wody (lub przekładamy z patelni do garnka i dopiero zalewamy wodą), dodajemy kostki rosołowe, oregano i bazylię. Gotujemy ok. 30 minut.
- Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i na koniec drobno pokrojony serek topiony, mieszamy. Gdy serek się rozpuści, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Zupa jest gotowa do jedzenia.
- Przed podaniem posypujemy zupę tartym serem.