Zupa pizza: pomysł na codzienny obiad

Zupa pizza: pomysł na codzienny obiad
Autor: Shutterstock Zupa pizza - pożywna i prosta w przygotowaniu zupa dla całej rodziny. 
łatwy
45 min
4

Zupa pizza to pyszna zupa pomidorowa. Zupę a la pizza przygotowuje się z dodatkiem mielonego mięsa oraz ziół jakimi przyprawia się oryginalną pizzę. Można do niej dodać pieczarki, paprykę, kukurydzę. Taka zupa to świetna okazja, by wykorzystać resztki z lodówki: kawałki salami, okrawki sera. Przed podaniem zupę obowiązkowo należy posypać tartym serem. Oto ulubione smaki w postaci pożywnej zupy pizza.

Pizza i dania inspirowane

Pizza to włoski podpłomyk znany w Italii w praktycznie niezmienionej formie od ponad 1000 lat. Do Polski dotarł w latach 80. XX w. I wtedy zakochaliśmy w pizzy - cienkim placku drożdżowym na którym można położyć wszystko i zapiec z sukcesem. Klasyczna pizza włoska to ciasto drożdżowe dojrzewające 24 godziny. Zazwyczaj nie kładzie się na niej więcej niż 3 rodzaje dodatków. Polacy w tej kwestii nieco przesadzają. My lubimy, żeby na pizzy znalazła się i szynka, i paprykowa kiełbasa, i pieczarki, i kukurydza, i cebula. Mamy swój własny pomysł na pizzę. I bardzo dobrze.

Zobacz przepis na Oryginalną włoską pizzę   

Polecamy także lekturę: Pizza Margharita - skąd się wzięła nazwa najpopularniejszy włoskiem pizzy

Pizza jest do tego stopnia inspirująca, że nie tylko w Polsce, ale także na świecie zrodziły się inne dania wzorowane na smaku tradycyjnej włoskiej pizzy. A co to za smak? To aromatyczne pomidory, oregano pachnące rozgrzaną włoskim słońcem łąką, duszone mielone mięso wieprzowe, paprykowa kiełbasa i rozpływający się w ustach, ser, który ciągnie się za każdym kęsem... Stąd zupa pizza, ale także chlebek pizza, zawierający wszystkie ulubione dodatki. 

Polecamy przepis na Chlebek pizza nadziewany dodatkami do pizzy

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem (lub na patelni) na oliwie podsmażamy mięso.
  • Cebule obieramy i dość drobno kroimy. Pieczarki myjemy i również drobno kroimy. Cebulę i pieczarki dodajemy do mięsa.
  • Wszystko mieszamy i smażymy kilka minut.
  • Podsmażone mięso z cebulą i pieczarkami zalewamy 1,5 l wody (lub przekładamy z patelni do garnka i dopiero zalewamy wodą), dodajemy kostki rosołowe, oregano i bazylię. Gotujemy ok. 30 minut.
  • Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i na koniec drobno pokrojony serek topiony, mieszamy. Gdy serek się rozpuści, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Zupa jest gotowa do jedzenia.
  • Przed podaniem posypujemy zupę tartym serem. 
Zupa krem z białych warzyw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej