Zupa papieska z pulpecikami. Zupa 2 w 1, która może zastąpić dwudaniowy obiad
Zupa papieska z pulpecikami jest delikatna w smaku, ma aksamitną konsystencję i jest bardzo sycąca. Podawaj ją z pieczywem - możesz też wykorzystać czerstwy chleb do przygotowania grzanek - doskonale pasują do tej zupy.
Przepis na zupę papieską z pulpecikami dostałam od teściowej mojej przyjaciółki. Zainteresowała mnie nazwa, jednak nie udało mi się ustalić, czy ma coś wspólnego z rzeczywistością lub historią papieskiego stołu :). Nie wiem, czy któryś z hierarchów lubował się w tym daniu. Ale jest to możliwe, bo z zupa jest pyszna. Moja rodzina za nią przepada. Ja też ją lubię, bo to takie 2 w 1 - niby zupa, ale z porządną mięsną wkładką, więc kiedy ją przygotowuję, mogę sobie darować drugie danie. Można ją sobie łatwo przygotować wieczorem (bulion, pulpety), a następnego dnia tylko podgrzać, zaprawić i gotowe.
SKŁADNIKI
- 1,5 l wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 por
- 1 cebula
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 2-3 łyżki oleju do podsmażenia cebuli i pora, a także pieczarek
- 350 g pieczarek
- 2 serki topione (po 100 g każdy)
- sól, pieprz
- Pulpeciki mięsne:
- 300 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia pulpecików
- Dodatkowo:
- pół pęczka natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i por pokroić w półplasterki i podsmażyć do zeszklenia.
- Na tym samym tłuszczu zrumienić pieczarki pokrojone w plastry.
- Z wody i warzyw (razem z podsmażonymi cebulą i porem) oraz przypraw ugotować bulion.
- Warzywa po ugotowaniu wyjąć, wystudzić i pokroić.
- Z podanych składników przygotować pulpeciki i włożyć je do gotującego się wywaru.
- Dodać podsmażone pieczarki i serki topione, gotować do miękkości pulpecików. Dodać pokrojone warzywa.
- Zupę podawać posypaną poszatkowaną natką pietruszki lub drobno posiekanym koperkiem.