Zupa papieska z pulpecikami. Zupa 2 w 1, która może zastąpić dwudaniowy obiad

Zupa papieska
Autor: Shutterstock Zupa papieska to smaczne danie z pulpecikami.
łatwy
40 min
4

Zupa papieska z pulpecikami jest delikatna w smaku, ma aksamitną konsystencję i jest bardzo sycąca. Podawaj ją z pieczywem - możesz też wykorzystać czerstwy chleb do przygotowania grzanek - doskonale pasują do tej zupy.

Przepis na zupę papieską z pulpecikami dostałam od teściowej mojej przyjaciółki. Zainteresowała mnie nazwa, jednak nie udało mi się ustalić, czy ma coś wspólnego z rzeczywistością lub historią papieskiego stołu :). Nie wiem, czy któryś z hierarchów lubował się w tym daniu. Ale jest to możliwe, bo z zupa jest pyszna. Moja rodzina za nią przepada. Ja też ją lubię, bo to takie 2 w 1 - niby zupa, ale z porządną mięsną wkładką, więc kiedy ją przygotowuję, mogę sobie darować drugie danie. Można ją sobie łatwo przygotować wieczorem (bulion, pulpety), a następnego dnia tylko podgrzać, zaprawić i gotowe.

SKŁADNIKI

  • 1,5 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 łyżki oleju do podsmażenia cebuli i pora, a także pieczarek
  • 350 g pieczarek 
  • 2 serki topione (po 100 g każdy)
  • sól, pieprz
  • Pulpeciki mięsne:
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 jajko 
  • 1 mała cebula 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia pulpecików
  • Dodatkowo: 
  • pół pęczka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i por pokroić w półplasterki i podsmażyć do zeszklenia.
  • Na tym samym tłuszczu zrumienić pieczarki pokrojone w plastry.
  • Z wody i warzyw (razem z podsmażonymi cebulą i porem) oraz przypraw ugotować bulion.
  • Warzywa po ugotowaniu wyjąć, wystudzić i  pokroić.
  • Z podanych składników przygotować pulpeciki i włożyć je do  gotującego się wywaru.
  • Dodać podsmażone pieczarki i serki topione, gotować do miękkości pulpecików. Dodać pokrojone warzywa.
  • Zupę podawać posypaną poszatkowaną natką pietruszki lub drobno posiekanym koperkiem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej