Zupa orkiszowa
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Zupa orkiszowa z ziarnami smakuje świetnie i stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnego krupniku. Można ją ugotować właściwie według przepisu na krupnik, trzeba tylko pamiętać o moczeniu ziaren, a potem gotowaniu dłużej niż kaszę jęczmienną, 40 minut. I koniecznie doprawić zupę z ziaren orkiszu gałką muszkatołową.
SKŁADNIKI
- szklanka (200 g) ziaren orkiszu
- 1 l bulionu warzywnego
- 50 g masła
- 2 średnie cebule
- 3 średnie marchewki
- 2 łodygi selera
- 1–2 łyżki soku z cytryny
- 150–200 ml śmietany 18%
- pęczek natki pietruszki
- mały koper włoski
- przyprawy: sól, biały pieprz
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Opłucz orkisz pod bieżącą wodą, odsącz i przełóż do garnka. Następnie zalej ciepłym bulionem warzywnym i odstaw na noc.
- Następnego dnia rozpuść masło w garnku i zeszklij obraną i posiekaną cebulę. Pozostałe warzywa umyj, obierz i pokrój. Dodaj do zeszklonej cebuli, podsmaż i wymieszaj.
- Całość przełóż do głębokiego garnka, zalej bulionem z orkiszem, przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem cytrynowym i posiekanym koprem włoskim.
- Zupę gotuj na małym ogniu przez 20–30 minut.
- Na koniec dodaj śmietanę.
- Więcej przepisów w książce "Jak skutecznie oczyścić organizm"