Zupa orkiszowa

2021-03-29
Zupa orkiszowa
Autor: Shutterstock Zupa z ziarnami smakuje świetnie
łatwy
35 min
4

Zupa orkiszowa z ziarnami smakuje świetnie i stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnego krupniku. Można ją ugotować właściwie według przepisu na krupnik, trzeba tylko pamiętać o moczeniu ziaren, a potem gotowaniu dłużej niż kaszę jęczmienną, 40 minut. I koniecznie doprawić zupę z ziaren orkiszu gałką muszkatołową.

SKŁADNIKI

  • szklanka (200 g) ziaren orkiszu
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 50 g masła
  • 2 średnie cebule
  • 3 średnie marchewki
  • 2 łodygi selera
  • 1–2 łyżki soku z cytryny
  • 150–200 ml śmietany 18%
  • pęczek natki pietruszki
  • mały koper włoski
  • przyprawy: sól, biały pieprz
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Opłucz orkisz pod bieżącą wodą, odsącz i przełóż do garnka. Następnie zalej ciepłym bulionem warzywnym i odstaw na noc. 
  • Następnego dnia rozpuść masło w garnku i zeszklij obraną i posiekaną cebulę. Pozostałe warzywa umyj, obierz i pokrój. Dodaj do zeszklonej cebuli, podsmaż i wymieszaj.
  • Całość przełóż do głębokiego garnka, zalej bulionem z orkiszem, przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem cytrynowym i posiekanym koprem włoskim.
  • Zupę gotuj na małym ogniu przez 20–30 minut.
  • Na koniec dodaj śmietanę.
  • Więcej przepisów w książce "Jak skutecznie oczyścić organizm"