Zupa ogórkowa z ziemniakami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Prawdziwa zupa ogórkowa jest pożywna i smaczna. Najlepsza zupa ogórkowa jest z ziemniakami i śmietaną. Kwaśność zupy możemy regulować dodając mniej lub więcej kiszonych ogórków. I tu bardzo ważna uwaga, kiszone ogórki zawsze dodajemy jako ostatnie. Jeśli dodajemy je wcześniej ziemniaki będą „zdębiałe”, czyli twarde jak niedogotowane. Polecamy gorąco pyszną zupę ogórkową!
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 spora marchewka
- 1 pietruszka
- 1 ćwiartka średniego selera
- 1 por, tylko biała część
- 1 ząbek czosnku
- 3 średnie ziemniaki
- 300 g kiszonych ogórków, pokrojonych w kostkę lub startych na grubej tarce
- 1 łyżka masła
- 100 ml śmietany 30 proc.
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka posiekanego koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa korzeniowe pokroić w kostkę. Pora pokroić na cienkie talarki. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Czosnek zmiażdżyć lub bardzo drobno posiekać.
- Warzywa korzeniowe oraz pora zalać wodą lub bulionem, doprowadzić do wrzenia, dodać ziemniaki, ponownie zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu około 15 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą miękkie.
- Rozgrzać na patelni masło, dodać czosnek i ogórki, dusić około 5 minut. Dodać do zupy.
- Z gotującej się zupy odlać pół szklanki płynu, odstawić, aby przestygł. Wymieszać z mąką i ponownie wlać do zupy. Zagotować.
- Po zdjęciu z ognia zupę doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, ewentualnie solą, pamiętając, że ogórki są już wystarczająco słone. Dodać śmietanę i posiekany koperek.