Zupa minestrone z cukinią i orzo. Włoski obiad w pół godziny

minestrone z cuknią i orzo
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

W tej wersji włoskiej zupy minestrone jest mnóstwo pełnych zdrowia i smaku warzyw oraz zapewniający sytość makaron orzo. To super pomysł na obiad w chłodny dzień. Miseczka tej obłędnej zupy rozgrzeje, nasyci i doda energii. Oto łatwy i szybki przepis na pyszną i aromatyczną zupę minestrone.

Co to jest zupa minestrone?

Ojczyzną tej pysznej zupy są słoneczne Włochy. To właśnie tam narodziły się pierwsze przepisy na minestrone. Minestra to po włosku po prostu zupa. Z czego składa się zupa minestrone? To danie warzywne, które zazwyczaj podaje się z makaronem, ryżem lub grzankami. Tuż przed jedzeniem można posypać je posiekanymi świeżymi ziołami lub startym parmezanem. Tak naprawdę nie ma jednego przepisu na tę włoska zupę. Receptur istnieje bez liku i wciąż powstają nowe.

Jak zrobić zupę minestrone z cukinia i orzo?

Przyrządzenie dużego garnka sycącej zupy nie jest trudne. Najpierw smaży się pory, a następnie wlewa bulion i dodaje ziemniaki oraz przyprawy. Po pięciu minutach w garnku ląduje makaron orzo oraz pozostałe warzywa, czyli cukinie, biała fasola i szpinak. Gotową zupę podaje się posypaną startym parmezanem.

Przepis na zupę minestrone z cukinią i orzo

  • Przepis na tę smakowitą zupę jest łatwy.
  • Ugotowanie dużego garnka zajmuje niewiele ponad 30 minut.
  • Lista składników to przede wszystkim warzywa oraz bulion warzywny, makaron orzo i przyprawy. Wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok.
  • Zupę można ugotować w dwóch wersjach. Mięsożercy mogą wykorzystać bulion drobiowy, a wegetarianie i weganie – warzywny.
  • Zupa będzie bardzo dobrze smakować, jeżeli ziemniaka zamieni się na batata.
  • Parmezan można zamienić na inny twardy ser. Weganie mogą użyć roślinnej wersji sera.
  • Pysznie będzie smakować minestrone z jarmużem zamiast szpinaku.
  • Smak zupy podkręci dodatek zielonego lub czerwonego sosu pesto.
  • Zupa jest bardzo dobra po podgrzaniu następnego dnia, więc od razu można ugotować jej więcej.
  • Minestrone zapakowana do pojemnika i odgrzana w mikrofalówce to pomysł na jedzenie na wynos.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 400 g białej fasoli w zalewie
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 3 średnie pory (tylko biała część)
  • 1 szklanka wody
  • 2 średnie cukinie
  • 1 duży ziemniak
  • 1/2 szklanki makaronu orzo
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pory pokroić w cienkie plasterki. Cukinie pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Ziemniak obrać i pokroić w kostkę. Fasolę odcedzić z zalewy i opłukać.
  • W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Smażyć na niej pory, aż się zeszklą. Wlać bulion i wodę. Dodać ziemniaki i doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 5 minut.
  • Wsypać orzo i gotować około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodać fasolę i cukinię. Gotować częściowo pod przykryciem około 8 minut, aż warzywa i makaron będą miękkie.
  • Dodać szpinak i cały czas mieszając, gotuj, aż będzie miękki i intensywnie zielony. Wlać ocet i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  • Przelać do miseczek i posypać parmezanem.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej