Zupa minestrone z cukinią i orzo. Włoski obiad w pół godziny

2022-12-20 14:38

W tej wersji włoskiej zupy minestrone jest mnóstwo pełnych zdrowia i smaku warzyw oraz zapewniający sytość makaron orzo. To super pomysł na obiad w chłodny dzień. Miseczka tej obłędnej zupy rozgrzeje, nasyci i doda energii. Oto łatwy i szybki przepis na pyszną i aromatyczną zupę minestrone.

minestrone z cuknią i orzo

i

Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Co to jest zupa minestrone?

Ojczyzną tej pysznej zupy są słoneczne Włochy. To właśnie tam narodziły się pierwsze przepisy na minestrone. Minestra to po włosku po prostu zupa. Z czego składa się zupa minestrone? To danie warzywne, które zazwyczaj podaje się z makaronem, ryżem lub grzankami. Tuż przed jedzeniem można posypać je posiekanymi świeżymi ziołami lub startym parmezanem. Tak naprawdę nie ma jednego przepisu na tę włoska zupę. Receptur istnieje bez liku i wciąż powstają nowe.

Jak zrobić zupę minestrone z cukinia i orzo?

Przyrządzenie dużego garnka sycącej zupy nie jest trudne. Najpierw smaży się pory, a następnie wlewa bulion i dodaje ziemniaki oraz przyprawy. Po pięciu minutach w garnku ląduje makaron orzo oraz pozostałe warzywa, czyli cukinie, biała fasola i szpinak. Gotową zupę podaje się posypaną startym parmezanem.

Przepis na zupę minestrone z cukinią i orzo

  • Przepis na tę smakowitą zupę jest łatwy.
  • Ugotowanie dużego garnka zajmuje niewiele ponad 30 minut.
  • Lista składników to przede wszystkim warzywa oraz bulion warzywny, makaron orzo i przyprawy. Wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok.
  • Zupę można ugotować w dwóch wersjach. Mięsożercy mogą wykorzystać bulion drobiowy, a wegetarianie i weganie – warzywny.
  • Zupa będzie bardzo dobrze smakować, jeżeli ziemniaka zamieni się na batata.
  • Parmezan można zamienić na inny twardy ser. Weganie mogą użyć roślinnej wersji sera.
  • Pysznie będzie smakować minestrone z jarmużem zamiast szpinaku.
  • Smak zupy podkręci dodatek zielonego lub czerwonego sosu pesto.
  • Zupa jest bardzo dobra po podgrzaniu następnego dnia, więc od razu można ugotować jej więcej.
  • Minestrone zapakowana do pojemnika i odgrzana w mikrofalówce to pomysł na jedzenie na wynos.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 400 g białej fasoli w zalewie
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 3 średnie pory (tylko biała część)
  • 1 szklanka wody
  • 2 średnie cukinie
  • 1 duży ziemniak
  • 1/2 szklanki makaronu orzo
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pory pokroić w cienkie plasterki. Cukinie pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Ziemniak obrać i pokroić w kostkę. Fasolę odcedzić z zalewy i opłukać.
  • W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Smażyć na niej pory, aż się zeszklą. Wlać bulion i wodę. Dodać ziemniaki i doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 5 minut.
  • Wsypać orzo i gotować około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodać fasolę i cukinię. Gotować częściowo pod przykryciem około 8 minut, aż warzywa i makaron będą miękkie.
  • Dodać szpinak i cały czas mieszając, gotuj, aż będzie miękki i intensywnie zielony. Wlać ocet i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  • Przelać do miseczek i posypać parmezanem.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...