Zupa minestrone z cukinią i orzo. Włoski obiad w pół godziny
W tej wersji włoskiej zupy minestrone jest mnóstwo pełnych zdrowia i smaku warzyw oraz zapewniający sytość makaron orzo. To super pomysł na obiad w chłodny dzień. Miseczka tej obłędnej zupy rozgrzeje, nasyci i doda energii. Oto łatwy i szybki przepis na pyszną i aromatyczną zupę minestrone.
i
Co to jest zupa minestrone?
Ojczyzną tej pysznej zupy są słoneczne Włochy. To właśnie tam narodziły się pierwsze przepisy na minestrone. Minestra to po włosku po prostu zupa. Z czego składa się zupa minestrone? To danie warzywne, które zazwyczaj podaje się z makaronem, ryżem lub grzankami. Tuż przed jedzeniem można posypać je posiekanymi świeżymi ziołami lub startym parmezanem. Tak naprawdę nie ma jednego przepisu na tę włoska zupę. Receptur istnieje bez liku i wciąż powstają nowe.
Jak zrobić zupę minestrone z cukinia i orzo?
Przyrządzenie dużego garnka sycącej zupy nie jest trudne. Najpierw smaży się pory, a następnie wlewa bulion i dodaje ziemniaki oraz przyprawy. Po pięciu minutach w garnku ląduje makaron orzo oraz pozostałe warzywa, czyli cukinie, biała fasola i szpinak. Gotową zupę podaje się posypaną startym parmezanem.
Przepis na zupę minestrone z cukinią i orzo
- Przepis na tę smakowitą zupę jest łatwy.
- Ugotowanie dużego garnka zajmuje niewiele ponad 30 minut.
- Lista składników to przede wszystkim warzywa oraz bulion warzywny, makaron orzo i przyprawy. Wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok.
- Zupę można ugotować w dwóch wersjach. Mięsożercy mogą wykorzystać bulion drobiowy, a wegetarianie i weganie – warzywny.
- Zupa będzie bardzo dobrze smakować, jeżeli ziemniaka zamieni się na batata.
- Parmezan można zamienić na inny twardy ser. Weganie mogą użyć roślinnej wersji sera.
- Pysznie będzie smakować minestrone z jarmużem zamiast szpinaku.
- Smak zupy podkręci dodatek zielonego lub czerwonego sosu pesto.
- Zupa jest bardzo dobra po podgrzaniu następnego dnia, więc od razu można ugotować jej więcej.
- Minestrone zapakowana do pojemnika i odgrzana w mikrofalówce to pomysł na jedzenie na wynos.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 400 g białej fasoli w zalewie
- 300 g świeżego szpinaku
- 3 średnie pory (tylko biała część)
- 1 szklanka wody
- 2 średnie cukinie
- 1 duży ziemniak
- 1/2 szklanki makaronu orzo
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pory pokroić w cienkie plasterki. Cukinie pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Ziemniak obrać i pokroić w kostkę. Fasolę odcedzić z zalewy i opłukać.
- W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Smażyć na niej pory, aż się zeszklą. Wlać bulion i wodę. Dodać ziemniaki i doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 5 minut.
- Wsypać orzo i gotować około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodać fasolę i cukinię. Gotować częściowo pod przykryciem około 8 minut, aż warzywa i makaron będą miękkie.
- Dodać szpinak i cały czas mieszając, gotuj, aż będzie miękki i intensywnie zielony. Wlać ocet i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Przelać do miseczek i posypać parmezanem.