Zupa marchewkowa dla dzieci - przepis na sycącą, smaczną i zdrową zupę
2022-01-11
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Marchewkowa zupa to jedno z ulubionych dań kuchni dziecięcej. Najlepiej przygotować ją na bulionie warzywnym z dodatkiem soczewicy, która dostarcza zdrowego białka roślinnego. Oto przepis na prostą i smaczną zupę marchewkową dla dzieci w każdym wieku!
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- 1 ząbek czosnku
- 3 duże (350 g) marchewki
- 1 l bulionu warzywnego
- 200 g czerwonej soczewicy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz i drobno posiekaj czosnek, a następnie obierz i pokrój w kostkę marchewki.
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu, dodaj czosnek i marchew, a następnie smaż delikatnie przez 5 minut lub do zmiękczenia, regularnie mieszając.
- Dodaj soczewicę, następnie wlej 1 litr bulionu i zagotuj, od czasu do czasu mieszając.
- Zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut, aż soczewica zmięknie. Przetrzyj, zmiksuj, rozgnieć lub pozostaw zupę bez zmian, a następnie podaj. Możesz dodać trochę zabawnego makaronu.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?