Zupa marchewkowa dla dzieci - przepis na sycącą, smaczną i zdrową zupę

Zupa marchewkowa dla dzieci - przepis na sycącą, smaczną i zdrową zupę
Autor: Shutterstock.com Zupa marchewkowa dla dzieci - przepis na sycącą, smaczną i zdrową zupę
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Marchewkowa zupa to jedno z ulubionych dań kuchni dziecięcej. Najlepiej przygotować ją na bulionie warzywnym z dodatkiem soczewicy, która dostarcza zdrowego białka roślinnego. Oto przepis na prostą i smaczną zupę marchewkową dla dzieci w każdym wieku! 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 duże (350 g) marchewki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 200 g czerwonej soczewicy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz i drobno posiekaj czosnek, a następnie obierz i pokrój w kostkę marchewki.
  • Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu, dodaj czosnek i marchew, a następnie smaż delikatnie przez 5 minut lub do zmiękczenia, regularnie mieszając.
  • Dodaj soczewicę, następnie wlej 1 litr bulionu i zagotuj, od czasu do czasu mieszając.
  • Zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut, aż soczewica zmięknie. Przetrzyj, zmiksuj, rozgnieć lub pozostaw zupę bez zmian, a następnie podaj. Możesz dodać trochę zabawnego makaronu. 
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

Zupy z dyni: 11 przepisów na różne zupy dyniowe

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej