Zupa LAKSA – jak ją przyrządzić? [PROSTY PRZEPIS]

Zupa LAKSA – jak ją przyrządzić? [PROSTY PRZEPIS]
Autor: Shutterstock Laksa to bardzo pożywna i sycąca zupa z Azji Południowo-Wschodniej
łatwy
40 min
4

Zupa laksa to z orientalna zupa z kurczakiem popularna w Azji Południowo-Wschodniej – szczególnie Malezji i Singapurze, gdzie stanowi narodowe danie. Podajemy przepis na laksę, zupę z kurczakiem, krewetkami, z mleczkiem kokosowym i curry.

SKŁADNIKI

  • 1 l bulionu z kurczaka
  • 50 dag krewetek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 20 dag tofu
  • 1/2 limonki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 tacka kiełków fasoli mung
  • 70 g makaronu ryżowego w nitkach
  • cukier, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i dusić na oliwie przez kilka minut.
  • Dolać bulion i mleczko kokosowe, dodać sok z limonki, pastę curry i kolendrę. Doprawić cukrem i solą. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
  • Dodać umyte i obrane krewetki, pokrojone w kostkę tofu i gotować jeszcze 10 minut.
  • Do miseczek nałożyć ugotowany oddzielnie makaron, opłukane kiełki fasoli i zalać zupą. Smacznego!