Zupa królowej Margot: najlepszy przepis na francuską Potage à la Reine
2022-01-29

łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Królowa Margot, czyli Małgorzata de Valois, królowa Francji, kobieta piękna i intligentna, przeszła do historii, jako największa miłośnica epoki. Kochała życie i umiała je celebrować. Jej ulubionym daniem, przytoczonym przez Aleskandra Dumas w romansie historycznym jej poświęconym, była Potage a la Reine - rodzaj rosołu z rozgotowanym ryżem, mięsem kurczaka i zaprawionym żółtkami. Zobacz, jak zrobić słynną zupę Królowej Margot.
SKŁADNIKI
- 1,25 l rosołu z perliczki lub po prostu rosołu na kurze
- 50 g ryżu
- 200 g ugotowanego i posiekanego mięsa z piersi perliczki lub kurczaka
- 1 ugotowana marchewka, pokrojona w słupki lub starta na tarce
- 2 żółtka
- herbatniki "petit beurre" do podania (opcjonalnie)
- świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dobrze wypłukany ryż ugotować w rosole.
- Dodać posiekane mięso oraz marchewkę. Podgrzewać jeszcze chwilę.
- Zdjąć z ognia. Chochelkę zupy dodać do rozmąconym żółtek. Wymieszać. Następnie mieszaninę żółtek wlać do zupy. Zamieszać.
- Zupę rozlać do talerzy. Oprószyć czarnym pieprzem. Podać z herbatnikiem.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki