Zupa królowej Margot: najlepszy przepis na francuską Potage à la Reine

Zupa królowej Margot: najlepszy przepis na francuską Potage a la Reine
Autor: Shutterstock.com Zupa królowej Margot: najlepszy przepis na francuską Potage a la Reine
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Królowa Margot, czyli Małgorzata de Valois, królowa Francji, kobieta piękna i intligentna, przeszła do historii, jako największa miłośnica epoki. Kochała życie i umiała je celebrować. Jej ulubionym daniem, przytoczonym przez Aleskandra Dumas w romansie historycznym jej poświęconym, była Potage a la Reine - rodzaj rosołu z rozgotowanym ryżem, mięsem kurczaka i zaprawionym żółtkami. Zobacz, jak zrobić słynną zupę Królowej Margot. 

SKŁADNIKI

  • 1,25 l rosołu z perliczki lub po prostu rosołu na kurze
  • 50 g ryżu
  • 200 g ugotowanego i posiekanego mięsa z piersi perliczki lub kurczaka
  • 1 ugotowana marchewka, pokrojona w słupki lub starta na tarce
  • 2 żółtka
  • herbatniki "petit beurre" do podania (opcjonalnie) 
  • świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dobrze wypłukany ryż ugotować w rosole.
  • Dodać posiekane mięso oraz marchewkę. Podgrzewać jeszcze chwilę.
  • Zdjąć z ognia. Chochelkę zupy dodać do rozmąconym żółtek. Wymieszać. Następnie mieszaninę żółtek wlać do zupy. Zamieszać.
  • Zupę rozlać do talerzy. Oprószyć czarnym pieprzem. Podać z herbatnikiem.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki

Jak ugotowac najlepszy rosół - sprawdzone receptury na pyszny i zdrowy rosół

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej