Zupa krem ze szparagów z winem
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Krem ze szparagów to smaczny i łatwy przepis na szparagi. Zupa krem ze szparagów jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Do zrobienia tego kremu wybraliśmy białe szparagi i doprawiliśmy całość odrobiną białego wina. Sprawdź, jak w tym wydaniu smakuje krem ze szparagów.
SKŁADNIKI
- 1 pęczek białych szparagów
- 50 gram masła
- 2 łyżki mąki
- kostka bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki mleka
- szklanka śmietany do zup
- 3 łyżki oleju z pestek dyni
- 2 żółtka
- pół szkalnki białego wytrawnego wina
- pieprz
- cukier
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i obrane szparagi gotować pod przykryciem 20 minut w dwóch szklankach wody. Pod koniec gotowania dodać pół szklanki wina i zagotować.
- Kilka szparagów odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z wywarem, gdy całość przestygnie.
- Z mąki i masła zrobić zasmażkę, wlać zimne mleko, chwilę gotować. Gdy lekko zgęstnieje, dodać do zmiksowanych szparagów.
- Doprawić śmietaną, solą i cukrem.
- Żółtka utrzeć z resztą śmietany, dodać do zupy i zagotować. Wlać olej z pestek dyni, udekorować całymi szparagami.