Zupa krem ze szparagów - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa krem ze szparagów to fantastyczny pomysł na letni obiad. Smakuje wyśmienicie i jest zdrowa i odżywcza. Przepis przygotowal8i specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.
SKŁADNIKI
- 100 g szparagów
- 30 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml wody
- 2 łyżki pestek dyni
- wegeta naturalna/pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odłamać zdrewniałe końce szparagów, obrać ze skórki i odciąć główki. Zagotować wodę i wrzucić do wrzątku łodygi szparagów.
- Gotować około 7 minut. Następnie wrzucić do łodyg główki szparagów i gotować jeszcze 7 minut.
- Dodać oliwę, wegetę i wszystko zmiksować.
- Podawać z jogurtem naturalnym, posypane pieprzem i pestkami dyni.