Zupa krem z żółtej papryki
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Piękna zupa z żółtej papryki to bogactwo smaków i witamin. Podana z ryżem lub grzankami, posypana tartym parmezanem będzie doskonałym preludium do świątecznego obiadu.
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 łyżki oleju
- 4-5 żółtych papryk
- 3 średnie ziemniaki
- 150 ml mleka
- 1 listek laurowy
- tarty parmezan
- grzanki do posypania zupy lub ugotowany ryż
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę, marchew obrać i drobno posiekać wraz z selerem.
- Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Upiec w piekarniku (180 stopni) , aż skórka się zrumieni i zmarszczy. Po wyjęciu jeszcze gorące zamknąć szczelnie w foliowej torbie na 10 min. Następnie dobrze potrząsnąć torbą i obrać paprykę ze skórki (powinna odchodzić bez problemu).
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zrumienić warzywa. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do podsmażonych warzyw. Wrzucić listek laurowy. Wlać mleko i dodać tyle wody, aby warzywa były przykryte. Gotować przez 20 min. aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w paski paprykę (zostawić kilka pasków do dekoracji zupy).
- Zupę zmiksować lub przetrzeć. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub ryżem. Przed podaniem przybrać pieczoną papryką i posypać parmezanem.