Zupa krem z ziemniaków z chrupiącymi grzankami: przepis

2021-03-29
pyszny-krem-z-ziemniakow-plus-chrupiace-grzanki.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zupa krem z ziemniaków jest tania i bardzo łatwa w przygotowaniu
łatwy
30 min
4

Zupa krem z ziemniaków jest smaczna, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Podajemy przepis bazowy na krem z ziemniaków, który można dowolnie rozbudowywać, np. dorzucając do zupy paseczki uprażonego na chrupko bekonu czy warzyw.

SKŁADNIKI

  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
  • 2 duże ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g startego sera (najlepiej parmezanu, ale resztka zwykłego żółtego sera też się sprawdzi)
  • sól, pieprz, majeranek lub gałka muszkatołowa (jeśli chcesz, by zupa była ostrzejsza)
  • kieliszek wytrawnego alkoholu (najepiej sprawdzi się koniak)
  • kilka kromek chleba razowego lub bułka wrocławska na grzanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obierz, drobno posiekaj i wrzuć do rondla na roztopione sklarowane masło. Niech się dusi do miękkości (możesz podlać odrobiną wody, gdyby zaczęła się przypalać), dodaj sprasowany czosnek.
  • Obierz i pokrój drobno ziemniaki, dodaj je do uduszonej cebuli. Następnie dodaj przyprawy.
  • Ostrożnie zalej potrawę wrzątkiem, tak by woda przykryła wszystkie składniki. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Zmiksuj, dodaj drobno starty ser. Tuż przed podaniem dodaj wytrawny alkohol.
  • Grzanki: podsmaż drobno krojone pieczywo na maśle albo podpiecz w piekarniku. Serwuj z zupą.