Zupa krem z selera: przepis na pyszne danie z niedocenianego warzywa
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zupa krem z selera korzeniowego - jak przygotować tę prostą, pyszną zupę? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis i odkryj to nieco zapomniane warzywo. Pamiętaj! Wszystkie warzywa mają mało kalorii, lecz seler ma ich zdecydowanie najmniej!
SKŁADNIKI
- półtora selera
- 3 ziemniaki
- pietruszka
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 g sera topionego
- 15 dag sera żółtego
- 2 podudzia z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek pokrój i podsmaż na oleju na złocisty kolor.
- Przygotuj wywar. Możesz przygotować go z kurczaka lub innego mięsa i dodaj do niego pietruszkę.
- Obierz ziemniaki i selera. Pokrój je w drobną kostkę, następnie podsmaż, aż się zarumienią.
- Wszystkie podsmażone składniki przełóż do wywaru. Poczekaj, aż całość przestygnie.
- Po kilkunastu minutach dodaj serek i wszystko razem zmiksuj na jednolitą konsystencję.
- Tak przygotowany krem udekoruj grubo zmielonym pieprzem i startym serem żółtym.