Zupa krem z pora i ziemniaków z ciecierzycą: pożywna i sycąca
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Ziemniaki są w kuchni polskiej cenione, jednak por to najczęściej tylko dodatek do sałatek albo jeden ze składników włoszczyzny. Sycąca zupa krem z pora i ziemniaków doskonale wykorzystuje walory obydwu warzyw. Zamiast groszku ptysiowego dodajemy ciecierzycę - bogatą w białko i błonnik. Sprawdź, jak zrobić pyszną zupę krem idealną na jesień i zimę.
SKŁADNIKI
- 2 duże pory
- 250 g ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- ½ litra bulion warzywnego
- sól, pieprz i oliwa
- ugotowana ciecierzyca (do posypania)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojoną w drobne plasterki białą część pora podsmażamy przez 3 minuty na dwóch łyżkach oliwy razem ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku.
- Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy bulionem i dusimy, aż ziemniaki zmiękną.
- Całość miksujemy, nakładamy do talerzy i posypujemy ugotowaną ciecierzycą (można wykorzystać ciecierzycę z puszki).