Zupa krem z pora i ziemniaków z ciecierzycą: pożywna i sycąca

2021-03-29
Marek Lewoc
Zupa krem z pora i ziemniaków z ciecierzycą: pożywna i sycąca
Autor: thinkstockphotos.com Sycącą zupę krem warto posypać ugotowaną ciecierzycą - zdrowszą alternatywą dla grzanek czy groszku ptysiowego
łatwy
25 min
4

Ziemniaki są w kuchni polskiej cenione, jednak por to najczęściej tylko dodatek do sałatek albo jeden ze składników włoszczyzny. Sycąca zupa krem z pora i ziemniaków doskonale wykorzystuje walory obydwu warzyw. Zamiast groszku ptysiowego dodajemy ciecierzycę - bogatą w białko i błonnik. Sprawdź, jak zrobić pyszną zupę krem idealną na jesień i zimę.

SKŁADNIKI

  • 2 duże pory
  • 250 g ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ litra bulion warzywnego
  • sól, pieprz i oliwa
  • ugotowana ciecierzyca (do posypania)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojoną w drobne plasterki białą część pora podsmażamy przez 3 minuty na dwóch łyżkach oliwy razem ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku.
  • Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy bulionem i dusimy, aż ziemniaki zmiękną.
  • Całość miksujemy, nakładamy do talerzy i posypujemy ugotowaną ciecierzycą (można wykorzystać ciecierzycę z puszki).
Marek Lewoc