Zupa krem z pora i szparagów [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2021-03-29
zupa-krem-z-pora-i-szparagow-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Krem ze szparagów - gęsty, puszysty i bardzo sycący
łatwy
25 min
4

Zupa krem z pora i szparagów podbija serca zwolenników zdrowej żywności. Jest sycąca i zawiera wiele witamin i minerałów. Sprawdź, jak ją przygotować.

SKŁADNIKI

  • por
  • 1 duży ziemniak
  • 2 pęczki szparagów
  • kostka bulionu warzywnego
  • 10 dag masła
  • jogurt grecki
  • 5 dag szynki w plastrach
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pora należy oczyścić, pokroić w talarki. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Szparagi pokroić na kawałki. Natkę umyć i osuszyć.
  • Rozgrzać połowę masła, zeszklić pora, dodać ziemniaki i szparagi, całość smażyć przez około 5 minut.
  • Przełożyć wszystko do garnka, wlać 2 l wody, dodać 2 kostki bulionowe i gotować przez 25 minut. Wszystko posolić, doprawić pieprzem, szczyptą cukru i gałki muszkatołowej.
  • Jogurt grecki rozrobić niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka i podgrzewać 5 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Zupę zmiksować na gładki krem.
  • Główki szparagów gotować 2-3 minuty we wrzątku z dodatkiem soli i cukru, odsączyć. Rozgrzać resztę masła, podsmażyć szynkę, zdjąć z patelni. Na ten sam tłuszcz włożyć główki szparagów, smażyć 5 minut, posolić.
  • Zupę nalać do miseczek, udekorować plasterkami szynki, szparagami i natką.