Zupa krem z pora i szparagów [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Zupa krem z pora i szparagów podbija serca zwolenników zdrowej żywności. Jest sycąca i zawiera wiele witamin i minerałów. Sprawdź, jak ją przygotować.
SKŁADNIKI
- por
- 1 duży ziemniak
- 2 pęczki szparagów
- kostka bulionu warzywnego
- 10 dag masła
- jogurt grecki
- 5 dag szynki w plastrach
- 2 gałązki natki pietruszki
- cukier
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pora należy oczyścić, pokroić w talarki. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Szparagi pokroić na kawałki. Natkę umyć i osuszyć.
- Rozgrzać połowę masła, zeszklić pora, dodać ziemniaki i szparagi, całość smażyć przez około 5 minut.
- Przełożyć wszystko do garnka, wlać 2 l wody, dodać 2 kostki bulionowe i gotować przez 25 minut. Wszystko posolić, doprawić pieprzem, szczyptą cukru i gałki muszkatołowej.
- Jogurt grecki rozrobić niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka i podgrzewać 5 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Zupę zmiksować na gładki krem.
- Główki szparagów gotować 2-3 minuty we wrzątku z dodatkiem soli i cukru, odsączyć. Rozgrzać resztę masła, podsmażyć szynkę, zdjąć z patelni. Na ten sam tłuszcz włożyć główki szparagów, smażyć 5 minut, posolić.
- Zupę nalać do miseczek, udekorować plasterkami szynki, szparagami i natką.