Zupa krem z pietruszki - pietruszkowy krem palce lizać
2022-08-10
łatwy
40 min
4
Zupa krem z pietruszki jest niesłychanie elegancka - z grzankami i natką pietruszki prezentuje się przepięknie. Ale wygląd to nie wszystko, liczy się smak. A ten jest wyśmienity, po prostu palce lizać. Na dodatek to zdrowa zupa, bo pietruszka to jedno ze zdrowszych warzyw.
SKŁADNIKI
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- szklanka mleka, 3,2% tłuszczu
- 2 pełne łyżki masła klarowanego
- 2 duże ząbki czosnku
- 800 g pietruszki
- 400 g ziemniaków
- 0,5 dużego pęczka natki
- 1 pełna łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5-1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- 1 bułka wrocławska pokrojona na kromki, a następnie w kostkę
- oliwa do skropienia grzanek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w sporą kostkę. W rondlu, na średnim ogniu, rozpuścić klarowane masło i wrzucić pokrojoną pietruszkę. Smażyć ją przez 12-15 minut, do momentu aż zrobi się beżowa i zacznie się karmelizować na krawędziach.
- Po tym czasie do rondla dodać ziemniaki i smażyć je razem z pietruszką przez kolejne 15 minut – do zmięknięcia pietruszki i lekkiego zrumienienia ziemniaków.
- Dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i tymianek. Dokładnie wymieszać i smażyć minutę, uważając by nie przypalić czosnku.
- Wlać mleko i bulion, doprowadzić zupę do zagotowania. Gotować na małym ogniu do czasu, aż ziemniaki będą tak miękkie, że same zaczną się rozpadać.
- Przygotować grzanki - kromki bułki pokroić w równą kostkę, pokropić dość obficie oliwą lub roztopionym masłem i zrumienić w rozgrzanym piekarniku.
- Zupę zblendować na gładki krem, ponownie zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z grzankami, obficie posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki.
Zioła w ogrodzie - lubczyk, pietruszka, kolendra, szczypior
Zobacz nasze przepisy na najlepsze zupy kremy