Zupa krem z pietruszki - pietruszkowy krem palce lizać

Zupa krem z pietruszki - pietruszkowy krem palce lizać
Autor: Shutterstock Zupa krem z pietruszki to idealna propozycja na odświętny obiad - elegancka i pyszna
łatwy
40 min
4

Zupa krem z pietruszki jest niesłychanie elegancka - z grzankami i natką pietruszki prezentuje się przepięknie. Ale wygląd to nie wszystko, liczy się smak. A ten jest wyśmienity, po prostu palce lizać. Na dodatek to zdrowa zupa, bo pietruszka to jedno ze zdrowszych warzyw.

SKŁADNIKI

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • szklanka mleka, 3,2% tłuszczu
  • 2 pełne łyżki masła klarowanego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 800 g pietruszki
  • 400 g ziemniaków
  • 0,5 dużego pęczka natki
  • 1 pełna łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5-1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 1 bułka wrocławska pokrojona na kromki, a następnie w kostkę
  • oliwa do skropienia grzanek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w sporą kostkę. W rondlu, na średnim ogniu, rozpuścić klarowane masło i wrzucić pokrojoną pietruszkę. Smażyć ją przez 12-15 minut, do momentu aż zrobi się beżowa i zacznie się karmelizować na krawędziach.
  • Po tym czasie do rondla dodać ziemniaki i smażyć je razem z pietruszką przez kolejne 15 minut – do zmięknięcia pietruszki i lekkiego zrumienienia ziemniaków.
  • Dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i tymianek. Dokładnie wymieszać i smażyć minutę, uważając by nie przypalić czosnku.
  • Wlać mleko i bulion, doprowadzić zupę do zagotowania. Gotować na małym ogniu do czasu, aż ziemniaki będą tak miękkie, że same zaczną się rozpadać.
  • Przygotować grzanki - kromki bułki pokroić w równą kostkę, pokropić dość obficie oliwą lub roztopionym masłem i zrumienić w rozgrzanym piekarniku.
  • Zupę zblendować na gładki krem, ponownie zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z grzankami, obficie posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki.
Zioła w ogrodzie - lubczyk, pietruszka, kolendra, szczypior

Zobacz nasze przepisy na najlepsze zupy kremy

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej