Zupa krem z pieczonej marchwi i jabłek: najlepszy przepis wege
2021-12-10
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Wegańskie zupy są przepyszne. Trzeba jednak porzucić tradycyjne myślenie o zupie, jako rozgotowanych warzywach w dużej ilości wody. Od teraz traktuj warzywa i owoce, jak pełnowartościowe składniki. I czerp z nich, ile się da. Pieczone warzywa mają intensywny, wręcz skondensowany smak. Wszystkie wartości odżywcze pozostają we wnętrzu warzyw, czy owoców. Wypróbuj najlepszy przepis na obłędnie pyszny krem z pieczonej marchwi i jabłek!
SKŁADNIKI
- 400 g marchewki, obranej i pokrojonej w plastry
- 3 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1/4 szklanki śmietanki sojowej lub owsianej (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
- grzanki z pełnoziarnistej bagietki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Na dużej blasze do pieczenia wymieszaj marchewki i jabłko, skrop 1 łyżką oliwy z oliwek i dopraw szczyptą soli i pieprzu. Posyp tymiankiem (w razie potrzeby) i przełóż do piekarnika i piecz przez 20 minut.
- Podgrzej pozostałą oliwę z oliwek na średnim ogniu w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj cebulę i czosnek i smaż 3-4 minuty do miękkości.
- Pieczone warzywa i owoce przełóż do garnka, wlej bulion i zamieszaj. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut.
- Po ugotowaniu za pomocą blendera zanurzeniowego lub partiami za pomocą blendera stacjonarnego, zmiksuj zupę na purée lub do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Dodaj wegańską śmietanę (opcjonalnie), wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawać od razu. Przechowuj w lodówce do 5 dni lub w zamrażarce do 3 miesięcy.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?