Zupa krem z pieczonej marchwi i jabłek: najlepszy przepis wege

Zupa krem z pieczonej marchwi i jabłek: najlepszy przepis wege
Autor: Shutterstock.com Zupa krem z pieczonej marchwi i jabłek: najlepszy przepis wege
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wegańskie zupy są przepyszne. Trzeba jednak porzucić tradycyjne myślenie o zupie, jako rozgotowanych warzywach w dużej ilości wody. Od teraz traktuj warzywa i owoce, jak pełnowartościowe składniki. I czerp z nich, ile się da. Pieczone warzywa mają intensywny, wręcz skondensowany smak. Wszystkie wartości odżywcze pozostają we wnętrzu warzyw, czy owoców. Wypróbuj najlepszy przepis na obłędnie pyszny krem z pieczonej marchwi i jabłek! 

SKŁADNIKI

  • 400 g marchewki, obranej i pokrojonej w plastry
  • 3 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 szklanki bulionu warzywnego 
  • 1/4 szklanki śmietanki sojowej lub owsianej (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
  • grzanki z pełnoziarnistej bagietki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Na dużej blasze do pieczenia wymieszaj marchewki i jabłko, skrop 1 łyżką oliwy z oliwek i dopraw szczyptą soli i pieprzu. Posyp tymiankiem (w razie potrzeby) i przełóż do piekarnika i piecz przez 20 minut.
  • Podgrzej pozostałą oliwę z oliwek na średnim ogniu w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj cebulę i czosnek i smaż 3-4 minuty do miękkości.
  • Pieczone warzywa i owoce przełóż do garnka, wlej bulion i zamieszaj. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut.
  • Po ugotowaniu za pomocą blendera zanurzeniowego lub partiami za pomocą blendera stacjonarnego, zmiksuj zupę na purée lub do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Dodaj wegańską śmietanę (opcjonalnie), wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Podawać od razu. Przechowuj w lodówce do 5 dni lub w zamrażarce do 3 miesięcy.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

Zobacz GALERIĘ: Zupy z dyni - 11 przepisów na różne zupy dyniowe

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej