Zupa krem z pieczonej dyni: prosty przepis
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Choć dynia kojarzy się przede wszystkim z Halloween, jej zastosowania kulinarne są ciągle rozwijane. Z dyni przygotowuje się np. pyszne zupy. Proponujemy zupę krem z pieczonej dyni - esencjonalną i w sam raz na chłodniejsze dni.
Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:
SKŁADNIKI
- 1 kg miąższu dyni pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki wyciśniętego czosnku
- 1 szklanka gorącego mleka, ew. rosołu
- 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
- sól, pieprz, ostra papryka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię wykładamy na blachę, solimy do smaku i polewamy oliwą. Pieczemy przez ok. godzinę. Pod koniec pieczenia wrzucamy czosnek.
- Do blendera wlewamy mleko (ew. rosół), sok z pomarańczy. Wrzucamy dynię. Doprawiamy pieprzem i papryką.
- Całość miksujemy, aż konsystencja będzie jednolita.
- Przelewamy do garnka i jeszcze chwilę gotujemy. Jeśli zupa krem jest zbyt gęsta, można dolać jeszcze trochę rosołu. A jeśli jest za rzadka, można ją zagęścić serkiem topionym.
- Zupę podajemy gorącą, zaprawioną kleksem z jogurtu. Najlepiej smakuje z grzankami z żółtym serem.