Zupa krem z marchewki z imbirem - przepis na nietypową zupę
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Proponujemy nietypową zupę krem z marchewki - aksamitną, z delikatną imbirową nutą. Świetnie nadaje się zarówno na zwykły, jak i uroczysty obiad. Zadowoli najbardziej kapryśne podniebienia. Chociaż pełna smaku, nie jest wcale zbyt kaloryczna. Naprawdę jest pyszna, sprawdźcie sami.
SKŁADNIKI
- 35 dag marchewki + jedna średnia
- duża cebula
- duży ziemniak
- 2 łyżeczki imbiru startego na tarce
- 3 szklanki wody
- miód (jedna, najwyżej 2 łyżki)
- 1/3 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
- sól i biały pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki do przybrania
- olej do smażenia (powinna wystarczyć łyżka)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie marchewki umyj i obierz. Średnią pokrój w drobną kostkę, resztę pokrój w cienkie plasterki (nie mieszaj ich).
- Cebulę drobno posiekaj.
- Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Olej rozgrzej na dużej patelni. Usmaż cebulę (niech się ładnie zarumieni).
- Dodaj plasterki marchewki, pokrojony ziemniak, imbir i duś przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając składniki.
- Dodaj wodę, zmniejsz ogień i duś kolejne 10 minut.
- Zmiksuj wszystko na gładką masę - najwygodniej użyć do tego blendera.
- Dodaj do zupy pokrojoną w kostkę marchewkę, miód, skondensowane mleko oraz sól i pieprz do smaku. Duś przez około 10 minut, dopóki marchewka nie stanie się miękka.
- Rozlej zupę do miseczek, posyp natką pietruszki.