Zupa krem z marchewki z imbirem - przepis na nietypową zupę

Zupa krem z marchewki z imbirem
Autor: Shutterstock Zupa krem z marchewki - dobrze przyprawiona, zadowoli nawet najbardziej kapryśne podniebienia.
łatwy
45 min
4

Proponujemy nietypową zupę krem z marchewki - aksamitną, z delikatną imbirową nutą. Świetnie nadaje się zarówno na zwykły, jak i uroczysty obiad. Zadowoli najbardziej kapryśne podniebienia. Chociaż pełna smaku, nie jest wcale zbyt kaloryczna. Naprawdę jest pyszna, sprawdźcie sami.

SKŁADNIKI

  • 35 dag marchewki + jedna średnia
  • duża cebula
  • duży ziemniak
  • 2 łyżeczki imbiru startego na tarce
  • 3 szklanki wody
  • miód (jedna, najwyżej 2 łyżki)
  • 1/3 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
  • sól i biały pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do przybrania
  • olej do smażenia (powinna wystarczyć łyżka)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie marchewki umyj i obierz. Średnią pokrój w drobną kostkę, resztę pokrój w cienkie plasterki (nie mieszaj ich).
  • Cebulę drobno posiekaj.
  • Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Olej rozgrzej na dużej patelni. Usmaż cebulę (niech się ładnie zarumieni).
  • Dodaj plasterki marchewki, pokrojony ziemniak, imbir i duś przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając składniki.
  • Dodaj wodę, zmniejsz ogień i duś kolejne 10 minut.
  • Zmiksuj wszystko na gładką masę - najwygodniej użyć do tego blendera.
  • Dodaj do zupy pokrojoną w kostkę marchewkę, miód, skondensowane mleko oraz sól i pieprz do smaku. Duś przez około 10 minut, dopóki marchewka nie stanie się miękka.
  • Rozlej zupę do miseczek, posyp natką pietruszki.
Mirosława Kopoczek
więcej