Zupa krem z marchewki: przepis na pyszne danie z niedocenianego warzywa

2021-03-29
Zupa krem z marchewki z imbirem
Autor: Shutterstock Zupa krem z marchewki - dobrze przyprawiona, zadowoli nawet najbardziej kapryśne podniebienia.
łatwy
30 min
4

Zupa krem z marchewki, którą można podać na przykład z prażonymi migdałami, ma same zalety: jest prosta, a przy tym wykwintna - doskonała na niespodziewaną okazję, gdy trzeba błysnąć kunsztem kulinarnym. Dzięki imbirowi bardzo rozgrzewa - jest więc idealna na chłody. A przy okazji jest też tania - za około 20 złotych można nią ugościć aż sześć osób!

SKŁADNIKI

  • 2 kg marchwi
  • 3 spore ziemniaki
  • dwie łyżki masła
  • 1,5 centymetra świeżego imbiru (może być też w proszku – czubatą łyżkę zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na 20 minut; do potrawy delikatnie zlewamy wodę imbirową, dzięki temu pozbywamy się goryczki)
  • odrobina szafranu (opcjonalnie, dla koloru; kolor można też wzmocnić kurkumą, trzeba go jednak stosować ostrożnie – w smaku zbliżony jest do imbiru, ma jednak mocny gorzkawy posmak)
  • sól, pieprz
  • odrobina ostrej papryki
  • płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew obieramy, kroimy – im mniejsze kawałki, tym szybciej zupa będzie gotowa.
  • Zalewamy marchew zimną wodą, dodajemy masło, gotujemy.
  • Po 20 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ucieramy imbir (lub zlewamy wodę imbirową), dodajemy szafran, ewentualnie szczyptę kurkumy.
  • Gdy marchew i ziemniaki będą miękkie, miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
  • Mocno rozgrzewamy patelnię, wrzucamy płatki migdałowe, prażymy aż lekko zbrązowieją i zaczną wydzielać mocny zapach. Uwaga – prażone migdały, ale też nasiona trzeba od razu zdjąć z patelni. Zostawione na gorącej patelni mogą się przypalić!