Zupa krem z marchewki: przepis na pyszne danie z niedocenianego warzywa
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa krem z marchewki, którą można podać na przykład z prażonymi migdałami, ma same zalety: jest prosta, a przy tym wykwintna - doskonała na niespodziewaną okazję, gdy trzeba błysnąć kunsztem kulinarnym. Dzięki imbirowi bardzo rozgrzewa - jest więc idealna na chłody. A przy okazji jest też tania - za około 20 złotych można nią ugościć aż sześć osób!
SKŁADNIKI
- 2 kg marchwi
- 3 spore ziemniaki
- dwie łyżki masła
- 1,5 centymetra świeżego imbiru (może być też w proszku – czubatą łyżkę zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na 20 minut; do potrawy delikatnie zlewamy wodę imbirową, dzięki temu pozbywamy się goryczki)
- odrobina szafranu (opcjonalnie, dla koloru; kolor można też wzmocnić kurkumą, trzeba go jednak stosować ostrożnie – w smaku zbliżony jest do imbiru, ma jednak mocny gorzkawy posmak)
- sól, pieprz
- odrobina ostrej papryki
- płatki migdałowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew obieramy, kroimy – im mniejsze kawałki, tym szybciej zupa będzie gotowa.
- Zalewamy marchew zimną wodą, dodajemy masło, gotujemy.
- Po 20 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ucieramy imbir (lub zlewamy wodę imbirową), dodajemy szafran, ewentualnie szczyptę kurkumy.
- Gdy marchew i ziemniaki będą miękkie, miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
- Mocno rozgrzewamy patelnię, wrzucamy płatki migdałowe, prażymy aż lekko zbrązowieją i zaczną wydzielać mocny zapach. Uwaga – prażone migdały, ale też nasiona trzeba od razu zdjąć z patelni. Zostawione na gorącej patelni mogą się przypalić!