Zupa krem z kalarepki: wiosenny przysmak
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa z kalarepki jest bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Może znakomicie urozmaicić wiosenne menu. Kalarepka ma duże wartości odżywcze - jej główka (około 10 dkg) zawiera tylko 38 kcal, 2 g cennego błonnika pokarmowego, 44 mg witaminy C i 5,4 mg beta-karotenu. Jest też bogatym źródłem potasu, białka i cukrów.
SKŁADNIKI
- 3 zielone kalarepki (mogą być też fioletowe, zupa wtedy będzie miała bardziej zdecydowany smak)
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 łyżka masła
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- natka zielonej pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Ziemniaki, kalarepę, pietruszkę, selera obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka razem z cebulą, zalać wodą (tylko tyle, by warzywa były przykryte).
- Dodać przyprawy i gotować ok. 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć ziele angielskie i liść laurowy, zupę zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku.
- Zupę podawać polaną odrobiną oliwy z oliwek i posypaną natką pietruszki. Można dodać chrupiące grzanki lub groszek ptysiowy.