Zupa krem z kalarepki: wiosenny przysmak

jakie-potrawy-mozna-przygotowac-z-kalarepki.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kalarepkę można jeść na surowo, podawać na ciepło jako jarzynkę, nadziewać rozmaitymi farszami. Smaczna i zdrowa jest też zupa z kalarepki
łatwy
30 min
4

Zupa z kalarepki jest bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Może znakomicie urozmaicić wiosenne menu. Kalarepka ma duże wartości odżywcze - jej główka (około 10 dkg) zawiera tylko 38 kcal, 2 g cennego błonnika pokarmowego, 44 mg witaminy C i 5,4 mg beta-karotenu. Jest też bogatym źródłem potasu, białka i cukrów.

SKŁADNIKI

  • 3 zielone kalarepki (mogą być też fioletowe, zupa wtedy będzie miała bardziej zdecydowany smak)
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 łyżka masła
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • natka zielonej pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Ziemniaki, kalarepę, pietruszkę, selera obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka razem z cebulą, zalać wodą (tylko tyle, by warzywa były przykryte).
  • Dodać przyprawy i gotować ok. 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć ziele angielskie i liść laurowy, zupę zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku.
  • Zupę podawać polaną odrobiną oliwy z oliwek i posypaną natką pietruszki. Można dodać chrupiące grzanki lub groszek ptysiowy.
Marta Balko
więcej