Zupa krem z kalafiora z łososiem

zupa-serowo-lososiowa-pyszny-pomysl-na-obiad.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zupa z dodatkiem sera i wędzonego łososia ma delikatny smak.
średni
20 min
4

Polecamy przepis na krem z kalafiora podany z łososiem i krewetkami. Składniki oryginalne i nietypowe, lecz połączenie zupy kalafiorowej z wędzoną rybą smakuje wyjątkowo pysznie, kusząc wyrazistym aromatem i puszystą konsystencją. Takiej "kalafiorowej" po prostu grzech nie spróbować! Podajemy przepis na pożywny krem z kalafiora z kawałkami łososia. 

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 g łososia wędzonego
  • Pęczek rukoli
  • 4 krewetki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do warzywnego bulionu dodaj kalafiora. Aby krem nie wyszedł zbyt gęsty, kalafior powinien wypełnić 2/3 objętości garnka.
  • Dodaj pieprz oraz sól i całość miksuj. Gotuj na małym ogniu.
  • W oddzielnym garnku zmiksuj listki rukoli z niewielką ilością oliwy.
  • Gotowy krem podawaj w miseczkach z płatkami wędzonego łososia. Możesz również dodać na wierzch krewetkę usmażoną wcześniej na oliwie. Całość udekoruj rukolą z oliwą.