Zupa krem z kalafiora z łososiem
2021-03-29
średni
20 min
4
Polecamy przepis na krem z kalafiora podany z łososiem i krewetkami. Składniki oryginalne i nietypowe, lecz połączenie zupy kalafiorowej z wędzoną rybą smakuje wyjątkowo pysznie, kusząc wyrazistym aromatem i puszystą konsystencją. Takiej "kalafiorowej" po prostu grzech nie spróbować! Podajemy przepis na pożywny krem z kalafiora z kawałkami łososia.
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100 g łososia wędzonego
- Pęczek rukoli
- 4 krewetki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz czarny
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do warzywnego bulionu dodaj kalafiora. Aby krem nie wyszedł zbyt gęsty, kalafior powinien wypełnić 2/3 objętości garnka.
- Dodaj pieprz oraz sól i całość miksuj. Gotuj na małym ogniu.
- W oddzielnym garnku zmiksuj listki rukoli z niewielką ilością oliwy.
- Gotowy krem podawaj w miseczkach z płatkami wędzonego łososia. Możesz również dodać na wierzch krewetkę usmażoną wcześniej na oliwie. Całość udekoruj rukolą z oliwą.