Zupa krem z kabaczka i chrzanu: pożywna i rozgrzewająca
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zobacz, jak przyrządzić zupę krem z kabaczka. To jedna z tych potraw, które zawsze się udają, a delikatny posmak chrzanu dodaje zupie wyrazistości. Spróbujesz?
SKŁADNIKI
- 1 duży kabaczek
- 3-4 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki mleka
- 750 ml wywaru z warzyw
- pół kostki sera feta
- dwie łyżeczki tartego chrzanu
- masło
- sól, pieprz
- prażony sezam
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Po dwóch minutach dodajemy kabaczka pokrojonego w kostkę. Dusimy przez kilka minut.
- Do garnka z bulionem dodaj podsmażonego kabaczka, dopraw solą i pieprzem. Gotuj do momentu, aż warzywo zmięknie. Zdejmij z ognia.
- Zmiksuj mleko z serem feta i chrzanem. Wlewając odrobinę zupy, podnieś temperaturę serowego kremu. Dodaj go do zupy. Dokładnie wymieszaj i zmiksuj.
- Podawaj z prażonym sezamem i ciemnym pieczywem.