Zupa krem z kabaczka i chrzanu: pożywna i rozgrzewająca

2021-03-29
Zupa krem z kabaczka i chrzanu
Autor: Shutterstock Zupa krem z kabaczka podkręcona dodatkiem chrzanu rozgrzewa i syci. 
łatwy
30 min
4

Zobacz, jak przyrządzić zupę krem z kabaczka. To jedna z tych potraw, które zawsze się udają, a delikatny posmak chrzanu dodaje zupie wyrazistości. Spróbujesz?

SKŁADNIKI

  • 1 duży kabaczek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki mleka
  • 750 ml wywaru z warzyw
  • pół kostki sera feta
  • dwie łyżeczki tartego chrzanu
  • masło
  • sól, pieprz
  • prażony sezam

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Po dwóch minutach dodajemy kabaczka pokrojonego w kostkę. Dusimy przez kilka minut.
  • Do garnka z bulionem dodaj podsmażonego kabaczka, dopraw solą i pieprzem. Gotuj do momentu, aż warzywo zmięknie. Zdejmij z ognia.
  • Zmiksuj mleko z serem feta i chrzanem. Wlewając odrobinę zupy, podnieś temperaturę serowego kremu. Dodaj go do zupy. Dokładnie wymieszaj i zmiksuj.
  • Podawaj z prażonym sezamem i ciemnym pieczywem.