Zupa krem z groszku

Zupa krem z zielonego groszku
Autor: Shutterstock.com Zupa krem z zielonego groszku
łatwy
25 min
2

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Podajemy przepis na zupę krem z zielonego groszku. Zupa jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony groszek prosto z grządki lub groszek mrożony, przyprawić ziołami i zagotować. Zupę krem z zielonego groszku podaje się zmiksowaną, z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

SKŁADNIKI

  • ok. 500 g wyłuskanego zielonego groszku lub tyle samo mrożonego groszku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • cebula
  • 2 kostki bulionu
  • przyprawy do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotuj 0,5-0,75 l wody. Dodaj pokrojoną drobno włoszczyznę i cebulkę. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  • Dodaj groszek, kostki rosołowe i gotuj jeszcze 10 minut.
  • Zupę dopraw przyprawami (tymianek, estragon). Całość zmiksuj na puszysty krem.
  • Gotową zupę krem podawaj z grzankami.
Beszamel - Zupa krem z selera
Judyta Wanicka
więcej