Zupa krem z groszku
2021-03-30
łatwy
25 min
2
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Podajemy przepis na zupę krem z zielonego groszku. Zupa jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony groszek prosto z grządki lub groszek mrożony, przyprawić ziołami i zagotować. Zupę krem z zielonego groszku podaje się zmiksowaną, z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
SKŁADNIKI
- ok. 500 g wyłuskanego zielonego groszku lub tyle samo mrożonego groszku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 małego selera
- cebula
- 2 kostki bulionu
- przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotuj 0,5-0,75 l wody. Dodaj pokrojoną drobno włoszczyznę i cebulkę. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Dodaj groszek, kostki rosołowe i gotuj jeszcze 10 minut.
- Zupę dopraw przyprawami (tymianek, estragon). Całość zmiksuj na puszysty krem.
- Gotową zupę krem podawaj z grzankami.
Beszamel - Zupa krem z selera