Zupa krem z grochu. Tak pyszna, że teraz tylko tak będziesz robić grochówkę

zupa krem z grochu
Autor: Shutterstock Zupa krem z grochu jest pyszna i aromatyczna.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Ta zupa podbije niejedno podniebienie. Jest nie tylko pyszna i aromatyczna. To sycąca i rozgrzewająca potrawa, która świetnie smakuje w chłodne dni. Przepis nie jest skomplikowany, więc zupę krem z grochu ugotuje każdy. Warto od razu zrobić jej więcej, ponieważ znika w okamgnieniu.

Dlaczego warto zrobić zupę krem z grochu?

  • To nieskomplikowany przepis na pełną smaku zupę.
  • Zupę gotuje się w miarę szybko. Jest gotowa w 45 minut.
  • Produkty, które są potrzebne do zrobienia kremowej grochowej, są w sklepach przez cały rok. Ceny wszystkich składników nie przyprawiają o ból głowy.
  • Osoby, które są na diecie, mogą zamienić tłustą śmietankę na gęsty jogurt grecki lub mleko.
  • Zupę mogą ugotować wegetarianie i weganie. Wystarczy, że pominą dodatek wędzonego boczku i zamienią go na wege odpowiednik. Sprawdzą się też prażone pestki dyni lub słonecznika.
  • Zupę wzbogacą grzanki. Kromki chleba na zakwasie lub z ziarnami trzeba pokroić w kostkę i smażyć na oliwie z oliwek, aż staną się rumiane i chrupiące.

SKŁADNIKI

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 180 g suchego grochu
  • 50 g wędzonego boczku
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 por (tylko biała część)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę. Por pokroić w plasterki.
  • W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę i por, aż się zeszklą. Dodać ziemniaki i liście laurowe. Doprawić kolendrą i majerankiem. Cały czas mieszać i smażyć około 3 minut.
  • Wsypać suchy groch i wlać bulion warzywny. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 40 minut, aż groch będzie miękki.
  • Kiedy zupa się gotuje, boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, aż stanie się rumiany.
  • Z garnka wyjąć liście laurowe i delikatnie wlać śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Zmiksować na gładki krem.
  • Podawać od razu z podsmażonym boczkiem.
Beszamel - Zupa krem z selera
Anna Szulc-Górska
więcej