Zupa krem z grochu. Tak pyszna, że teraz tylko tak będziesz robić grochówkę
2023-03-23
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Ta zupa podbije niejedno podniebienie. Jest nie tylko pyszna i aromatyczna. To sycąca i rozgrzewająca potrawa, która świetnie smakuje w chłodne dni. Przepis nie jest skomplikowany, więc zupę krem z grochu ugotuje każdy. Warto od razu zrobić jej więcej, ponieważ znika w okamgnieniu.
Dlaczego warto zrobić zupę krem z grochu?
- To nieskomplikowany przepis na pełną smaku zupę.
- Zupę gotuje się w miarę szybko. Jest gotowa w 45 minut.
- Produkty, które są potrzebne do zrobienia kremowej grochowej, są w sklepach przez cały rok. Ceny wszystkich składników nie przyprawiają o ból głowy.
- Osoby, które są na diecie, mogą zamienić tłustą śmietankę na gęsty jogurt grecki lub mleko.
- Zupę mogą ugotować wegetarianie i weganie. Wystarczy, że pominą dodatek wędzonego boczku i zamienią go na wege odpowiednik. Sprawdzą się też prażone pestki dyni lub słonecznika.
- Zupę wzbogacą grzanki. Kromki chleba na zakwasie lub z ziarnami trzeba pokroić w kostkę i smażyć na oliwie z oliwek, aż staną się rumiane i chrupiące.
SKŁADNIKI
- 1 litr bulionu warzywnego
- 180 g suchego grochu
- 50 g wędzonego boczku
- 50 ml śmietanki 30%
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1 por (tylko biała część)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę. Por pokroić w plasterki.
- W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę i por, aż się zeszklą. Dodać ziemniaki i liście laurowe. Doprawić kolendrą i majerankiem. Cały czas mieszać i smażyć około 3 minut.
- Wsypać suchy groch i wlać bulion warzywny. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 40 minut, aż groch będzie miękki.
- Kiedy zupa się gotuje, boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, aż stanie się rumiany.
- Z garnka wyjąć liście laurowe i delikatnie wlać śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Zmiksować na gładki krem.
- Podawać od razu z podsmażonym boczkiem.
Beszamel - Zupa krem z selera