Zupa krem z dyni - smaczny przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zupa krem z dyni to doskonała propozycja na jesienne dni. Zupa dyniowa jest pożywna i bardzo zdrowa z uwagi na bogactwo zawartego w niej karotenu. Dynia doskonale nadaje się na gęste zupy kremy. Żeby miała ładny kolor, można dodać szczyptę szafranu. Proponujemy prosty przepis na zupę z dyni z imbirem.
Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:
SKŁADNIKI
- 900 g dyni z gatunku Hokkaido
- 600 g zmieniaków
- pół korzenia świeżego imbiru
- 2 duże cebule
- 2-3 łyżki oleju słoniecznikowego
- 1,8 l wywaru warzywnego
- sok z cytryny
- sos sojowy
- sól
- pieprz
- szczypta curry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę.
- Z dyni usuwamy część nasienną, resztę dyni kroimy w dużą kostkę (ze skórką, która podczas gotowania zmięknie).
- Imbir obieramy i drobniutko siekamy (można też zetrzeć go na tarce).
- Obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
- Dodajemy dynię, ziemniaki, imbir, krótko dusimy. Zalewamy wywarem. Gotujemy 20 minut.
- Miękkie warzywa miksujemy blenderem na gęsty krem. Doprawiamy sokiem z cytryny, sosem sojowym i przyprawami.