Zupa krem z dyni: PRZEPIS na najlepszą zupę dyniową
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Podajemy przepis na prostą zupę z dyni ze szczyptą imbiru, która świetnie rozgrzewa w jesienne dni. Sprawdź, jak łatwo zrobić zupę dyniową na bulionie warzywnym, gęstą, puszystą, o konsystencji kremu. Oto sposób przygotowania.
Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:
SKŁADNIKI
- 1 dynia około 1,5 kg
- szczypta imbiru
- mała cebulka
- 1 łyżeczka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1,75 szklanki śmietany 30 proc.
- sól, pieprz
- bulion drobiowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię pokrój na czwórki lub ósemki, usuń pestki.
- Pokrojone kawałki połóż na blasze, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 30-40 minut.
- Po 20 minutach sprawdź widelcem, czy dynia jest już miękka. Jeśli będzie wystarczająco miękka wyjmij ja i ostudź.
- Zeszklij cebulkę na maśle, dodaj posiekany czosnek i imbir.
- Gdy dynia wystygnie obierz ją ze skórki.
- Do wydrążonego miąższu dodaj cebulkę z czosnkiem i imbirem, które przygotowałeś. Wszystko dopraw solą i pieprzem, a później zmiksuj wszystko na gładką masę.
- Jeśli krem jest zbyt gęsty dodaj nieco bulionu, tak by zupa nabrała odpowiedniej konsystencji. Jeśli lubisz, na koniec możesz dodać śmietanę.