Zupa krem z dyni pieczonej i pomidorów: przepis na jesień
2021-03-29
średni
90 min
4
Co można zrobić z dyni? Odpowiedzi jest wiele: ozdobę na Halloween, a przede wszystkim pyszne dania. Podajemy przepis na zupę krem z pieczonej dyni z pomidorami, warzywami i czosnkiem.
Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:
WYPRÓBUJ TEŻ:
>>> Najlepsze zupy z dyni: przepisy [kliknij!]
SKŁADNIKI
- 1200 g dyni (zważonej przed obraniem)
- 5 pomidorów
- 0,5 kg cebuli
- 4 duże ząbki czosnku
- około 2 szklanek (500 ml) bulionu
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 60 ml śmietanki kremówki (lub mleka kokosowego)
- sól
- pieprz
- oregano
- ostra papryka w proszku
- łyżeczka mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od nastawienia piekarnika na 190 stopni Celsjusza. Dynię pokrój na kawałki, wydrąż łyżką nasiona, obierz ze skóry. Pomidory umyj i przekrój poziomo na pół. Cebulę przekrój na pół.
- Dynię, pomidory, cebulę i czosnek wyłóż na blachę piekarnika i piecz 70 minut.
- Później zacznij przygotowywać upieczone warzywa - pokrój dynię na mniejsze kawałki, czosnek i cebulę obierz z zewnętrznej warstwy, pomidory obierz ze skórki.
- Warzywa włóż do blendera. Dodaj bulion, oliwę, śmietankę oraz przyprawy i zmiksuj wszystko. Zupa gotowa! Najlepiej smakuje z kukurydzą posmarowaną masłem i posypaną chili.