Zupa krem z czosnku niedźwiedziego - sprawdź, jakie to pyszne!

Zupa krem z czosnku niedźwiedziego - sprawdź, jakie to pyszne!
Autor: Shutterstock Świeży czosnek niedźwiedzi pojawia się sezonowo - oprócz suszenia go i mrożenia, warto ugotować na nim pyszną, aromatyczną zupę
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Zupa krem z czosnku niedźwiedziego ma niezrównany smak, który zawdzięcza świeżo zerwanym liściom. Ma też doskonałe właściwości prozdrowotne, a na dodatek jest bardzo łatwa do przygotowania. Polecamy ją w sezonie na czosnek niedźwiedzi i po nim, bo zupę można też ugotować z czosnku mrożonego.

SKŁADNIKI

  • 2 pęczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 cebule
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 l bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • grzanki z bułki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w kostkę, podobnie pokroić obrane ziemniaki. Przysmażyć warzywa na maśle.
  • Zalać je bulionem i gotować do miękkości.
  • W tym czasie opłukać i osuszyć liście czosnku niedźwiedziego a następnie drobno je posiekać. Dodać do zupy. Niewielką część pozostawić do dekoracji.
  • Gdy ziemniaki będą miękkie, zupę zmiksować na krem i doprawić do saku solą i pieprzem.
  • Podawać z grzankami z bułki, łyżką kwaśniej śmietany, posypaną resztą posiekanego czosnku niedźwiedziego.
Czosnek niedźwiedzi i jego niezwykłe właściwości. Dowiedz się więcej
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej